Eskil Horn fra ungdomsrådet var til stede i tirsdagens kommunestyre i Brønnøy og holdt apell.

– Jeg har tenkt mye på hvorfor folk engasjerer seg i politikk. Jeg tror alle uavhengig av parti vil hjelpe folk. Gjennom min oppvekst fikk jeg høre at meningen med livet er å forlate verden bedre enn den var. For dere blir det at kommunen blir bedre enn den er, og å skape en god grunnmur.

Brønnøy ikke trygg plass

– Grunnmuren er samfunnet. For å overdrive litt er Brønnøy ikke lenger en trygg plass å være ungdom. Brønnøy har hatt episoder med slagsmål og skadeverk. Det er ikke bra. Andrine Solli Oppegaard fortalte meg om prosjektet MOT, som gir mot til å si nei til drikkepress og andre utrygge situasjoner. Brønnøy er ikke en trygg plass å bo på hybel. Vi har eksempler på slagsmål og hybelrasering. Likevel kuttes budsjettet til politiet. Vi trenger en ungdomsarbeider som er tilgjengelig, også på kveldstid, sa han.

Gråtende jente

Han fortalte en historie fra russetida

– Jeg var mindreårig, jeg ble invitert til fest ved brannstasjonen. Da satt ei jente inntil brannstasjonen. Hun bare satt der. Etter en halvtime ringte jeg etter skyss, og hun satt der ennå. Hun satt der og skrek. Hun var ikke engang fra Brønnøysund, men satt der. Hun var bare tretten år. Jeg spurte flere ganger om jeg skulle ringe hjem eller politiet. Hun nektet. Hun spurte om jeg kunne ta henne med på nach eller hjem for at hun skulle få en plass å sove. Tenk om jeg var feil person? Tenk om hun ble sittende der og fryse? Det er russefeiring, og det skal ikke være mindreårige. Jeg sier det samtidig som jeg tar kritikk for å ha deltatt selv, sa han.

– Jeg håper dere i kommunen kan gi oss et område å bruke, og hjelpe oss litt økonomisk, la han til.

Trenger busser

Han ville også rose kommunen.

– Vi har fått til en flott ungdomsklubb. Det er fantastisk at vi har fått til en sånn ungdomsklubb. Men for at alle ungdommene i kommunen skal få del må det settes opp busser, sa Horn.

Han la til at han pleide å si at han kom fra diamanten i Norge, men at den var litt uslepen.

Ordføreren enig

Ordfører Johnny Hanssen svarte Horn.

– Takk skal du ha, Eskil. Du sier det ble mye negativt, men det er noe med å sette ord på det, og hvordan enkelte ting er i Brønnøy. Det å forlate verden bedre enn da du kom til den kan være en god filosofi. Jeg vet at da jeg var i denne alderen og bodde på hybel som femtenåring, jeg har ikke bodd hjemme siden da. I mitt tilfelle til Sandnessjøen. Det var slossing, fyll, det var bråk og alvorlige episoder. Jeg har inntrykk av at alt har blitt mye, mye bedre. Tross enkeltepisoder har jeg veldig godt inntrykk av skoler, det lokale politiet og ungdomsrådet, men alt er ikke rosenrødt og bra. Vi har litt igjen for å få slipet denne diamanten fullstendig, sa han.

Må finne løsning

Ordføreren er enig i at det er en utfordring at det er vanskelig for ungdom utkanten av kommunen å komme seg til ungdomsklubben.

– Jeg ser bekymringen om ungdomsklubben er for hele Brønnøy kommune. Jeg ser man oppretter en ungdomsklubb som skal være for alle, men det er grupperinger som bor i utkanten som blir utenfor. jeg har snakket med ungdomskontakten. Jeg hørte at det kostet 5.500 kroner å ha maxitaxi fra Velfjord. Det er mye penger. Hvordan kan vi finne en løsning som er rimeligere? spurte ordføreren, og understreket at det var viktig for ungdommen å ha slike miljø, særlig for de som skal fra yngre år til litt eldre år.