—Vi har fått flere henvendelser fra våre medlemmer angående setebelte i buss. De opplever at setebeltene ikke passer, og at de dermed ikke kan sikre seg slik sjåføren ber passasjerene gjøre, sier Brønnøy revmatikerforenings leder Ellinor Alette Pettersen.

Skremmende tanke

—Jeg mener mitt liv er like viktig som de andre som sitter i bussen, sier Brit Storvik som sier hun har kontaktet TTS for å få tilgang til setebelteforlenger i bussen. Hun har i likhet med andre passasjerer blitt oppfordret av bussjåfør til å ta på seg setebelte, men bussenes setebeltestandard er ikke tilpasset hennes størrelse.  Samtidig kjører Statens Vegvesen kampanjer hvor busspassasjerer bøtelegges, hvis de ikke har på setebelte.

—Vi er flere som opplever at setebeltene ikke passer, og dermed blir vi sittende usikret i bussen på vei til sykehus og annet. Bussjåførene har ikke noe å tilby oss. Jeg synes også det er skremmende å tenke på hvilken skade jeg kan forårsake andre når jeg sitter usikret. Jeg har tatt opp saken med TTS ledelse, men de sier at jeg må kjøpe setebelteforlenger selv. Det synes ikke jeg er greit. Som offentlig transportør er det deres ansvar å sørge for trygg befordring for alle. Jeg leste akkurat om en trettenårig jente som havnet i bussfrontruta med et smell utenfor Steinkjer. Hun satt på fremste seterekke uten sele da bussjåføren måtte gjøre en stopp for rådyr. Det viser med all tydelighet hvor viktig det er med setebelte, sier Storvik.

Tør ikke spørre

Denne onsdagen triller det inn tre busser foran TTS bygget under intervjuet med Brønnøy revmatikerforenings leder, Pettersen. Hun får bekreftet fra alle sjåførene at det ikke er setebelteforlengere i bussen, og at det er få eller ingen som spør etter det. Bussjåfør Alf Egil Andreassen sier TTS-sjåførene har tatt opp med ledelsen behovet for setebelteforlengere i bussene.

—Folk ber ikke om setebelteforlenger fordi de synes det er ekkelt at setebeltet er for lite. Én jeg snakket med opplevde fliring når hun etterspurte setebelteforlenger. Det er virkelig ille. Alle er ikke like tynne, og skal slippe slike situasjoner på bussen, sier Pettersen.

1500kr uten belte

Inkludert Brønnøy fikk 25 personer ilagt gebyr på 1500 kroner for manglende bruk av setebelte under Statens Vegvesen kampanje for setebeltebruk i høst. I mars var det en ny, tilsvarende kampanje i nord.

– Det viktige for oss er at flere bruker setebeltet. For i verste fall kan manglende beltebruk føre til tap av liv, uttalte kampanjekoordinator Ann Synnøve Elvevoll i pressemelding fra Statens Vegvesen nord da. Hun forsikrer nå overfor BA at personer som ikke passer inn i prototypen setebelte montert i bussene, ikke vil bli gebyrlagt.

—Hvis et setebelte ikke er funksjonelt for brukeren, da vil vi heller ikke ilegge gebyr.

Vil bli kastet frem

—Er det noen grunn til å tro at disse passasjerene som blir sittende usikret, ikke vil bli kastet frem i bussen ved en bråstopp?

—Nei, selvfølgelig. Selv i små hastigheter vil en ikke klare å holde seg fast, sier Elvevoll. Hun bekrefter å være kjent med problemstillingen som Revmatikerforeningen nå tar opp.

—Vi har fått henvendelser om dette. Det jeg kan si er at det har ikke blitt mindre trygt å kjøre buss, problemstillingen oppstår fordi Statens vegvesen har begynt å utøve påbudet ved slike kontroller, sier hun. Samtidig påpeker Elvevoll at alle busser i trafikk er godkjent med setebelter etter kjøretøyforskriften.

Har godkjent lengde

—Setebelte-lengden er del av godkjenningen. Vi har gått ut med råd om at de som ikke får beltet til å passe, burde ta opp temaet med de busselskap som de reiser med. Vi har registrert endel passasjerer ikke synes det er ok å spørre om hjelp angående dette. Ut over dette vet jeg at det pågår diskusjoner mellom Statens vegvesen, samferdselsdepartementet og bussleverandører sentralt i forhold til om de kan få gjort noe med det, sier Elvevoll.

TTS: Må kjøpe selv

Administrende direktør Odd-Hermann Kristiansen i Torghatten buss, bekrefter å ha fått forespørsel angående setebelteforlengere.

—Ja, vi har vært i kontakt med Storvik om dette, og Torghatten buss har diskutert om setebelteforlengere skal kjøpes inn. Erfaringsmessig forsvinner slikt utstyr ganske raskt. Hvis vi tilbyr setebelteforlengere, så kan vi risikere at passasjerer som forventer slikt tilbud likevel ikke finner det, fordi andre har glemt å levere tilbake etter bruk. Vi har ikke egen erfaring med dette, men bygger på erfaring fra flyselskaper hvor slikt utstyr har forsvunnet.

—Hvor mye koster en setebelteforlenger?

—Det er jeg litt usikker på. Rundt 500 kroner vil jeg tro.

Kristiansen konstaterer at selskapet har godkjent setebelteløsning for sine busser, men har registrert en diskusjon om regelverket.

— Reglene kan bli endret, da må vi forholde oss til det, sier Kristiansen som ikke vil kommentere direkte Storviks kommentar om likeverd for passasjerer.

—Nei, det har jeg ingen kommentar til. Vi avhenger av sikkerhet i bussen. Hvis det er noen som opplever å ikke få setebeltet på seg, så oppfordrer jeg dem å skaffe setebelteforlenger selv, sier han.

bente@banett.no

902 82 399

Bussjåfør Tore Eldnes opplevde det dramatisk da han opplevde at en trettenåring uten setebelte fløy rett i frontruta. Brønnøy revmatikerforening vil ha tiltak for å hindre slike ulykker, uansett hvilken størrelse det er på passasjeren. Foto: Tore Eldnes