Mandag avsa Hålogaland lagmannsrett dom i et søksmål tatt ut mot Justis- og beredskapsdepartementet. Her ble staten frikjent og mannen bak søksmålet dømt til å betale saksomkostninger, skriver Helgelands Blad.

Narko

Saken startet med at politiet beslagla førerkortet hans, begrunnet med manglende edruelighet. Bakgrunnen er at han ble etterforsket for bruk av narkotika, og at han i avhør hadde innrømmet å bruke narkotika med ujevne mellomrom. Politiet vurderte innrømmelsen slik at han utgjorde en særlig risiko i trafikken og dermed uskikket som sjåfør.

Mannen klaget på vedtaket, men Politidirektoratet fant ingen feil i politiets vurdering og avslo klagen. Da saksøkte han Staten ved Justis- og beredskapsdirektoratet. Tingretten dømte i mannens favør, og mente tilbakekallet av førerretten var ugyldig.

Annet utfall

Dermed anket departementet saken inn for Hålogaland lagmannsrett i håp om at saken skulle få et annet utfall. Det fikk den. Lagmannsretten konkluderte med at vedtaket om tilbakekall av førerrett var både gyldig og nødvendig:

– Lagmannsretten finner det klart at (mannens) bruk av narkotika var slik på vedtakstidspunktet at det var stor risiko for at han ville kjøre bil i ruspåvirket tilstand, står det i dommen.

Staten ble frifunnet og mannen dømt til å betale statens saksomkostninger fordelt på 95.412 kroner i tingretten og 74.217 kroner i lagmannsretten. Totalt 169.629 kroner.