Barnehageparoler

Det var også varslet at det ville bli tema i årets 1.-maitog i Brønnøysund, noe det også ble.

Totalt gikk det, om man ser bort fra BMKs korpsmusikanter, om lag 120 personer i årets tog. Av disse utgjorde barnehagedemonstrantene en stor andel. Årets formelle paroler var «Folk forandrer verden - organisering mot ulikhet», «Trygge jobber for framtida - styrk arbeidsmiljøloven», «Opptjening v pensjon fra første krone», «Nei til søndagsåpne butikker» og SVs «Retteferdig omstilling - 100.000 nye klimajobber - varig varn av LOVESE». Men bak dem kom torgbeboerne med sine: «Bevar Torgøyan» og «Toftsundet barnehage, her vil vi være, leke og lære».

Metoo

En engasjert Marius Jøsevold angrep både regjeringen, milliardærer, maktmenn som trakasserer seksuelt, ACER og USAs missiler over Syria. Foto: Simon Aldra

Årets hovedtaler var SVs gruppeleder på fylkestinget i Nordland, Marius Jøsevold. Jøsevold berørte i det store og hele mer storpolitikk enn lokale spørsmål, men høstet en rekke lattersalver og applauser med en tidvis ganske morsom tale, der han ikke uventet gikk i strupen på regjeringen og milliardærene. Først tok han imidlertid opp metoo, altså seksuell trakassering.

– Metoo-kampanjen har bidratt til at kvinners historier som settes opp som sannhet. Menn med makt får ikke lenger lov å diktere hva som er greit og ugreit, sa Jøsevold.

På polemisk vis satte han også «76 år gamle Marianne fra Alta» opp mot «stakkars John Fredriksen», der den ene mister 1.200 kroner i hjelpestønad i måneden, og den andre kanskje lokkes hjem fra sitt «skatteasyl» på Kypros. Han utdelte også spydigheter om Stein Erik Hagen, som i hans ord kanskje «en dag kan få innvilget familiegjenforening med sin datter i Sveits uten at det koster skjorta».

Tok opp ambulansefly

Jøsevold tok også opp situasjonen med ambulansefly, som BAnett kunne melde om forrige uke.

– Dette er en uhyre dramatisk situasjon, og det kan være et spørsmål om tid før liv går tapt som følge av en kritisk hendelse. I et land som Norge – med vår geografi – er disse flyene på alle måter en livsforsikring for mennesker mellom fjord og fjell, sa han, og kritiserte helseminister Bent Høie (H) for å gi anbudsoppdraget for ambulanseflyene til et selskap som ikke har drevet slike operasjoner i Norge før.

– Det nye selskapet (BSAA) ser ut til å være avhengige av at de som jobbet i det gamle, tar med seg alt de har lært på det norske kortbanenettet og kommer over, alle som en, og at de aksepterer adskillig dårligere betingelser enn i dag. Det er en ganske fantastisk og underkommunisert historie om anbuds-Norge og arbeidstakernes rettigheter, verdt å reflektere over når det er 1. mai, sa han.

Mot ACER

Det var nok heller ikke uventet at Jøsevold angrep ACER.

– Det er ille nok for forbruker, men kan bli katastrofalt for kraftforedlende industri. I Nordland har vi f.eks. Celsa, ELKEM Glencore og ALCOA som vil rammes med hundrevis av millioner på bunnlinja hvis strømprisen stiger noen øre. Arbeidsplassene som hører til henger i en tynn tråd, hvis så skjer.

Han tok også opp internasjonale spørsmål, som solidaritet med det palestinske folket og han tok til orde for at Norge må anerkjenne Palestina som egen stat, og angrep militære angrep i Syria.