Rådmann Pål Trælvik orienterte tirsdag driftsstyre I og onsdag driftsstyre II i Brønnøy om at oppvekstsjef Knut Johansen i Brønnøy har sagt opp sin stilling.

Rådmann Pål Trælvik orienterte om oppvekstsjefens avgang både i driftsstyre I og driftsstyre II denne uken. En 100 prosent fast stilling som oppvekstsjef er nå utlyst. Foto: Bård Pedersen

Permisjon fra 1. august

Trælvik har sendt følgende redegjørelse for saken til BA på epost onsdag:

«I et leserinnlegg i BA forrige fredag, beskylder Asle Bakken oppvekstsjefen for å ha ordnet prosjektjobb til sin kone. Sannheten er at kona til oppvekstsjefen søkte på en prosjektjobb i Barne- og familiesenteret som var utlyst internt. Av åpenbare habilitetsgrunner, foregikk hele tilsettingsprosessen uten oppvekstsjef. Leder i Barne- og familiesenteret, forholdt seg til rådmann. Siden kona til oppvekstsjefen er lærer, og har lang erfaring og god kjennskap til oppvekstfeltet, fikk hun jobben.

Alt dette kan leder for Barne- og familiesenteret, rådmann og hovedtillitsvalgt bekrefte.

Rådmann informerte BA på forhånd om at påstandene til Bakken var løgn. BA ble også gjort oppmerksom på at denne saken i stor grad ville ramme en uskyldig tredjepart, som ikke har mulighet til å forsvare seg. Til tross for dette valgte BA å trykke det fordi det hadde offentlig interesse.

Når folk som ønsker å ramme oppvekstsektorens leder, velger å gå etter hans nære familie, kjenner han at det ikke er verdt det lenger. Han har derfor trukket seg fra stillingen som oppvekstsjef, med virkning fra 1.8.18 og har søkt og fått innvilget permisjon i 12 måneder fra Brønnøy kommune. Rådmannen har utlyst stillingen.»

Spurte i leserinnlegg

Nevnte leserinnlegg stod på trykk i BAs papiravis 13. april, og Asle Bakken påpeker der at ektefellen til en i rådmannens ledergruppe har blitt ansatt i en prosjektstilling i vedkommendes fagområde. Han spør videre om det er politikerne eller rådmannen og hans ledergruppe som oppretter slike stillinger.

I samme avis kommenterer rådmann Pål Trælvik ansettelsesprosessen slik:

- I starten var virksomhetslederen involvert siden vi vurderte stillingen som en omstilling eller et IA-tiltak for en langtidssykmeldt fra en annen enhet. Da det viste seg at dette ikke var aktuelt var det en annen leder i kommunen som ønsket å lyse ut stillingen. Da ledergruppemedlemmet forstod at ektefellen kunne være en aktuell søker trakk vedkommende seg ut av saken og ba sin lederkollega forholde seg til rådmannen i den videre prosess. Hvilke vurderinger som da ble gjort i forhold til utlysningstekst, betingelser og annonsering, var rådmannen involvert i. Med andre ord er saken behandlet med behørig «armslengs avstand», sa Trælvik da. Han bekreftet også at nevnte prosjektstilling hadde vært utlyst internt i kommunen.

Tillitsvalgt: - Alt etter boka

Hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Brønnøy kommune, Randi Bugten, reagerer også på Asle Bakkens innlegg, som hun mener inneholder usannheter om en leder i kommunen og vedkommendes ektefelle.

— Jeg synes beskyldningene som kommer fram der er stygge, og liker ikke verken Bakkens skriv eller at avisen trykket det. Når det gjelder antydningene i dette leserbrevet om at en leder her skal ha ordnet en jobb for sin ektefelle, så er dette helt feil. Jeg var - som tillitsvalgt - med på hele denne prosessen og kan bekrefte at alt er gjort etter boka her. Stillingen ble lyst ut internt, av en annen leder i kommunen, og det var bare én søker. Søkeren var kvalifisert og fikk jobben. Det blir for dumt at en person ikke skal kunne søke på og få en jobb i kommunen fordi ektefellen har lederjobb der, sier Bugten.