Regissør Cezary Szewczyk ler av en morsom situasjon på scenen. Foto: Simon Aldra
Regissør Szewczyk er opptatt av at skuespillerne må være seg selv. – Du trenger ikke synge så ordentlig, sier han. Foto: Simon Aldra
Regissør Cezary Szewczyk instruerer de unge skuespillerne. Foto: Simon Aldra
Mange har spørsmål om hva de skal gjøre. Foto: Simon Aldra

Szewczyk løfter brillene opp fra øynene slipper dem ned. Så ler han. Det har skjedd noe morsomt på scenen i Forsamlingslokalet. Der er det fart og spenning, og imponerende skuespillerprestasjoner. Ikke minst er det imponerende at en av hovedrolleinnehaverne (Lea Einvik) er borte, og at en av birolleinnehaverne (Maiken Sjøflot) har hoppet inn i rollen. Det merkes ikke.

– Man skulle tro hun har hatt rollen hele tiden, sier en imponert regissør.

Natalie Lading, Marie Trælvik og Maiken Sjøflot som røverinnene. Sistnevnte steppet inn for Lea Einvik, som ikke var til stede, men det merket man lite til. Foto: Simon Aldra
Maiken Sjøflot som steppet inn på kort varsel må konsultere manus. Foto: Simon Aldra

Stykket beskriver han som «en kombinasjon av Hakkebakkeskogen og Kardemommeby», men i en helt annen sjanger. Det er skrevet av Svein Erik Backe. Det er teater for de minste barna, fra 2. til 6.-klasse, anslår han løst.

– Det er et komplett eventyr som foregår i sin egen verden. Som i de fleste eventyr er storyen ganske enkel. Det er to skapninger, Bjørnen og Bluppen. De sover i huler om vinteren, men i en av hulene har det flyttet inn tre røverinner. Og de okkuperer hulen. Da har en av skapningene ikke en plass å sove, og da må vi gjøre noe, forteller han.

Bluppen (Tjibbe Heijnis) og Brumle Bjørn (Roy-Cato Øverås) diskuterer hvem som skal sove i hulen. Foto: Simon Aldra
Slik designet regissøren kostymet til Bluppen. Foto: Simon Aldra
Bluppen skremmer røverne, lensmannen og lensmannsbetjenten, lensmannsdrengen og Gulla. Foto: Simon Aldra
Lensmannen fanger røverinnene. Foto: Simon Aldra
Lensmannen (Ylva Slettevold) er en streng lovens lange arm, og bruker her nevnte arm til å irettesette en av folkene sine. Røverinnene ser på med skrekk i blikket. Foto: Simon Aldra
Lensmannen griper tak i en av sine betjenter. Foto: Simon Aldra

Det er altså ikke storyen som er mest omfattende, men karakterene. Det er der stykkets styrke ligger, mener Szewcyk.

– Svein Erik Backe skapte veldig morsomme skapninger. Blupper en en blanding mellom et jordbær og et menneske, sier han.

Totalt deltar det 25 unge skuespillere, og ti av dem i hovedroller. De har arbeidet med stykket siden i høst, og det er et krav for alle som har hovedroller at de ikke kan prioritere andre aktiviteter som skjer samtidig som øvinger, mens de som har biroller kan miste en øving uten at det er krise.

Det er et stort ensamble som deltar i stykket. Foto: Simon Aldra
Bluppen og Gulla har god kontakt. Foto: Simon Aldra