To dager etter folkeavstemningen skrev en aksjonsgruppe for Bindalshalvøya og Austra et brev til Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) der de legger frem en kartskisse. Denne beskriver en eventuell ny kommune- og fylkesgrense langs Bindalsfjorden.

Det vil si at med en slik inndeling vil du være i Trøndelag fylke når du kjører i land på Holm og langs hele fylkesvei 17, men ved avkjørsel til Terråk kommer du igjen inn i Nordland fylke. I brevet til KMD skriver aksjonsgruppa at det er en organisering på gang på Bindalshalvøya og Bindals del av Austra i den hensikt å søke grensejustering for dette området og søke det innlemmet i i nye Nærøysund kommune. Dette omtalte BAnett forrige uke.

Ba om å få fjernet signatur

En av de signerte i brevet, Elin Lian, tok i ettertid kontakt med BAnett, og ba om å få sitt navn fjernet fordi hun hevdet hun ikke hadde godkjent at hennes signatur ble påført brevet.

Leder i aksjonsgruppa er Magnar Bøkestad, som understreker at han i denne sammenhengen er en privatperson, og ikke som leder for Bindal Venstre.

– Har du noen kommentar til dette, Bøkestad?

– Hun har vært på et folkemøte, der har man ikke noen vikarer. Vi har sendt en korrigering til departementet om at vi har endret navn. I alle nye dokumenter er hun ikke med.

Han legger til at de bare er initiativtakere til aksjonsgruppen, og at en legitim gruppe skal velges på et nytt folkemøte for eventuell grensejustering, avhengig av hvordan saken med Austra utvikler seg.

– Gikk veldig fort

– Burde dere ha sjekket?

– Hun fikk en kopi av mailen, men det gikk veldig fort. Jeg fikk ikke noe korrigering, og jeg måtte bare foholde meg til at hun var valgt på et folkemøte. Det er rettet opp, vi har fått en erstatter fra hennes leir, sier Bøkestad til BAnett.

– Og det er ingen andre som har bedt om å få sine navn fjernet?

– Nei, vi skal ha et møte rett over påske med samtlige av de som er der, nå avventer vi hva som skjer med Austra.

– Har du fått svar fra departementet?

– Nei. Vi venter på svar, sier han.

– Sliten av å mene noe

På spørsmål fra BAnett om hvilke reaksjoner han får i sosiale medier og fra folk i Bindal svarer han:

– Bindalingene er historisk sett delt. Så det er vi forberedt på. Det er jo kommentarer i alle retninger, og med forskjellige ordvalg. Enten man er tilhengere eller ikke.

– Betyr«forskjellige ordvalg» kanskje «harde ord»?

– Jeg kan ærlig innrømme at jeg er sliten av å mene noe i Bindal, som ikke er mainstream i forhold til det politiske flertallet. Det er klart, det er mange som er veldig enige med oss. Vi spiller med åpne kort, og mailene som er sendt ligger åpent på facebook-sida vårres. Syns du folk er for drøye når de diskuterer på facebook? Ja Nei Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Syns du folk er for drøye når de diskuterer på facebook? Ja 100% Nei 0% Du har allerede stemt 1 stemmer

– En påkjenning

– Sier du at debatten blir litt for hard i Bindal?

– Ja, det er ei påkjenning. Det er svært ubehagelig.

– Har du mottatt trusler?

– På ei side som heter [navnet på facebooksiden, red.anm.] er det noen som tar kvelertak på seg selv i en GIF-animasjon (bevegelig bilde, red.anm.). Det er å beklage. Ellers har jeg tilbud fra folk om å betale flyttelasset mitt. Jeg lar det passere, men det er klart at det henger i minnet.

  • For ordens skyld: BAnett har ikke funnet disse innleggene i den navngitte gruppen.

– Bruker ikke faktaopplysninger

Bøkestad mener det blir vanskelig å diskutere seriøst.

– Jeg liker best dokumenterte argumenter. Da kan jeg diskutere med folk og argumentere. Her er det bare slenging av uttrykk og bastante meninger. Problemet vårt er at vi ikke kommer i dialog med disse motstanderne, de bruker ingen faktaopplysninger, de syns bare og mener, de har ikke faktaopplysninger, påstår han.

Det innebærer ikke at Bøkestad mener at de som er uenige med ham mangler argumenter. Han peker mot et mindre antall personer, som han for øvrig ikke navngir.

– Det er en mindre gruppe som er veldig spissformulert og ubehagelig. Så er det mange som ikke sier noe. De som bare syns noe, de går det ikke an å argumentere mot. Argumentet mot oss er at vi har hatt en folkeavstemning. Men det er en annen sak. Grensejustering og sammenslåing har ikke noe med hverandre å si. I denne sammenhengen er meningene veldig geografisk betinget.

Ordføreren: – Det er et lavmål

Ordfører Britt Helstad i Bindal er skuffet over nivået på nettdebatten om politiske saker i Bindal. Hun reagerer på det hun får presentert om hva Bøkestad sier han blir utsatt for.

– Nei. Det er langt fra greit. Jeg orker ikke å være på facebook og se det som blir skrevet, dette er det voksne folk som skriver. Jeg syns det er over alle støvelskaft. Det er et lavmål, det må jeg bare si. Jeg er skuffet, rett og slett, over at voksne folk skriver sånt, sier ordføreren.

Hun sier videre at hun tidligere, da hun var mer på facebook, merket seg at Bøkestad ofte svarer på slike innlegg. Det tror hun ikke hjelper.

– Magnar er glad i å være i debatten, jeg så det tidligere, men nå er jeg ikke inne og ser lenger. Tidligere var han med på å debattere selv. Jeg har ikke vært noen tilhenger av debatt på facebook. Der sier man ting man kanskje ellers ikke ville sagt. Det man ikke sier til folk ellers, det sier man på facebook, og det er ikke bra, sier hun.

– Du mener man må slutte å gi de som skriver negative innlegg oppmerksomhet ved å svare dem?

– Man må slutte å gi dem oppmerksomhet. Når de ikke får noen respons blir det ikke så interessant, sier Helstad.

Orker ikke facebook lenger

Selv har hun redusert egen tilstedeværelse på facebook til et minimum. Hun ønsker folk gratulerer med dagen, og legger ut slikt som påskehilsninger, men ellers er hun ikke innom.

– Det er sånn at jeg ikke orker å gå inn på facebook. Man må skjerme seg.

– Er det slik at du sluttet å bruke facebook på grunn av en hard debatt om saker i Bindal?

– Ja, jeg orker ikke å sitte å lese dette folk skriver om og til hverandre. Jeg orker ikke. Det får de holde på med det, de som vil. Jeg skal ikke være en del av det. Det hender folk tar kontakt med meg og forteller hva som er skrevet om meg, men det gidder jeg ikke å lese.

Som ordfører mener hun ikke at hun kan ta ansvar for hva bindalingene skriver, men hun har noen ganger tatt personlig tak i utsagn hun har oppfattet som problematiske.

– Jeg har tatt kontakt med enkeltpersoner jeg kjenner personlig godt, når det har vært for grovt om andre. Det skal ikke være sånn at det du ikke kan si til et menneske ansikt til ansikt, det sier du på facebook, sier ordføreren.