Kommunestyret i Brønnøy behandlet onsdag et forslag til justering av rådmann Pål Trælviks arbeidsavtale med kommunen.

Arbeidsgruppen som har forhandlet med Trælvik la fram forslag til kommunestyret om at Trælvik innvilges rett til å ha hjemmekontor i Oslo på fredager, noe han selv skal dekke kostnadene med og en lønnsøkning på 30.000 kroner per år - tilsvarende 2,8 prosent.

Senterpartiet og SV skeptisk

Aasa Storlien (Sp) mente rådmannen burde dekke sine reisekostnader selv.

Aasa Storlien fra Senterpartiet (Sp) var først ut på talerstolen, og hun mente Brønnøy kommune ikke hadde råd til å gi Trælvik mer lønn. Hun mener også at en rådmann burde bo i kommunen han er rådmann for.

- Da Trælvik begynte i jobben sa han at han skulle bo i Oslo første året og så flytte hit. Han har vært her fire år, men bor fortsatt i Oslo, sa Storlien.

Hun var også skeptisk til at kommunen skal fortsette å dekke hjemreiser for rådmannen, til en kostnad på cirka 100.000 kroner per år. Tidligere i samme møte hadde kommunestyret vedtatt å øke egenandelen for arbeidstakere ved HIAS som får transport fra kommunen fra 20 kroner per dag eller 400 kroner per måned til 50 kroner per dag eller 700 kroner per måned.

- Dette er en svak gruppe. Når man har en million i lønn så bør man kunne dekke reisekostnader selv, mente Storlien.

Liv Solli fra SV mente både reisekostnader og hjemmekontor var greit, men ville utsette saken fordi hun mente det var for tidlig å gi rådmannen lønnsøkning nå.

- Det står i referatet fra forhandlingene mellom rådmannen og arbeidsgruppen at han har bidratt til å slanke organisasjonen i Brønnøy kommune betydelig. Da tenker jeg at dette ennå ikke er evaluert, dette vet vi ikke konsekvensene av ennå. På den bakgrunn ønsker jeg å utsette saken til vi har fått evalueringen, sa Solli.

Per Martin Orvik (V) minnet Solli på at Trælviks reisekostnader dekkes fordi han i 2015 sa fra seg lønnspålegg for å beholde dem.

Ros fra Arbeiderpartiet og Venstre

Siv Aglen (Ap) mener rådmannen gjør en god jobb og at kutt- og omorganiseringsjobben han har gjort de siste årene etter vedtak i kommunestyret ikke må brukes imot ham i lønnsforhandlinger. Foto: Bård Pedersen

Men utsettelsesforslaget fikk bare 5 stemmer og falt. Arbeiderpartiets gruppeleder Siv Aglen gikk så på talerstolen. Hun hadde et annet syn på saken:

- Når det gjelder slankingen av kommunen: Dette er det vi i kommunestyret som har vedtatt. Vi har bedt rådmannen slanke budsjettene på grunn av situasjonen vi stod i da vi tok over. Dette kan vi ikke nå bruke mot rådmannen, det blir helt feil. Vi har i dag fått en presentasjon av IKT-strategien i kommunen. Dette er ikke rådmannens fortjeneste alene, men han er en stor del av det faktum at vi nå kan bevege oss inn i framtiden og digitalisere Brønnøy kommune på en bra måte. Jeg oppfatter at han gjør en god jobb. Det kan vi som arbeidsgivere fortelle ham, selv om han får rettmessig kritikk når han fortjener det. Han har fulgt opp de vedtak vi har gjort og bestreber seg på å fullføre dem, sa Aglen.

Varaordfører Torstein Moe (V) fikk siste ord i saken. Han var enig med Aglen.

- Vi fikk den rådmannen vi ville ha for fire år siden, og det koster. Han har samtidig krav på lønnsutvikling som andre folk, sa Moe.

Arbeidsgruppens innstilling ble deretter enstemmig vedtatt.