Planene for et såkalt Newton-rom i Brønnøy ble først lansert høsten 2016 og videreutviklet senere samme år. Statoil forespeilet innledningsvis mulig støtte til etablering på 2,9 millioner kroner, hvis kommunen og fylkeskommunen legger til rette og ordner drift.

Støtte-krøll

Planene strandet imidlertid i løpet av 2017 da det etter søknad fra Brønnøy kommune viste seg at Statoil kun ville stille med 1,9 millioner kroner i støtte til rommet. Kommunen har siden 2016 jobbet for å få lokalt næringsliv med som sponsorer.

Nå har administrasjonen i Brønnøy kommune fått på plass et saksframlegg med konkrete planer for et Newton-rom i Brønnøy. Her kommer det fram at den gamle gymsalen på skoletunet mellom BBU, tårnskolen og voksenopplæringen er utpekt som det mest aktuelle lokalet for et Newton-rom. I saksframlegget står det også at Statoil nå har gitt tilsagn om 2,5 millioner kroner i støtte, og at det i tillegg er gitt lovnader fra eksterne sponsorer på 570.000 kroner over tre år.

Eiendomsavdelingen har imidlertid estimert at det må utføres en renovering til cirka 1,5 millioner kroner før Newton-rommet kan etableres, dette kommer i tillegg til selve etableringen og er en kostnad kommunen selv må bære.

Trenger en million til drift

Det opplyses også at det vil være behov for en lærerstilling på 80 prosent fordelt på tre lærere i tillegg til 10 prosent stilling til administrasjon av rommet. Det vil også være behov for kursing, forbruksmateriell og renhold. Estimerte driftskostnader for rommet er 1.080.000 kroner per år.

Administrasjonen skisserer en samarbeidsavtale med Nordland fylkeskommune der Brønnøysund videregående skole tar 500.000 kroner av driftsutgiftene. Kommunens driftsutgifter vil dermed bli cirka 580.00 kroner. Oppvekstområdet mener å være i stand til å dekke en stor andel av dette innenfor etablerte rammer, samt administrasjonsressursen. Trekker man fra penger som er lovet fra sponsorer gjenstår det da et behov for 110.000 kroner i driftsutgifter for kommunen de første tre årene. Etter at pengene fra sponsorer er brukt vil behovet for rammeøkning til oppvekst være 300.000 kroner i år 4 og 5.

Administrasjonen skisserer derfor et behov på 1,5 millioner kroner i investeringskostnader for kommunen og årlige driftsutgifter på drøyt 215.000 kroner i året de første fem årene. Saken legges fram uten innstilling da dette ikke ligger inne i budsjettet for 2018 eller i økonomiplanen for de etterfølgende tre årene. Saksbehandler Kjartan Paulsen er imidlertid positiv til prosjektet.

– En etablering av et Newtonrom vil kunne gi realfagene et betydelig løft for elevene i Brønnøyskolen og Brønnøysund videregående skole. Det vil gi oss muligheten til å etablere og utvikle våre ansattes kompetanse på viktige realfaglige emner, og gi elevene en mer spennende og praktisk tilnærming til læring. Gjennom det nettverket newtonrommene i Norge utgjør, vil vi få tilgang til et kompetansemiljø som vil kunne heve vår egen kompetanse. Vi vil også kunne utvikle et bedre samarbeid mellom utdanning og lokalt næringsliv og kunne gi en mer praksisnær opplæring, skriver Paulsen i saksframlegget.

Han antyder at realisering av rommet tidligst kan starte rundt årsskiftet 2018/2019.

Politikerne bestemmer

Kjartan Paulsen er prosjektleder for Brønnøy kommune på Newton-rommet.

Oppvekstområdet tar også forbehold om at utfordringer man i dag ikke har oversikt over, eksempelvis krav fra staten kan medføre at driftsutgiftene for et Newton-rom vil kreve en høyere rammeøkning enn 215.000 kroner til drift. Oppvekstområdet hadde også et underskudd i driften på cirka 4 millioner kroner i 2017.

Saken skal behandles i formannskapet onsdag 14. mars, en eventuell endelig politisk beslutning tas i kommunestyret. Der er neste møte 21. mars.

Ordfører Johnny Hanssen (Ap) har tidligere uttalt at han er positiv til prosjektet.

– Min intensjon er at vi skal komme i mål med dette. Vær gjerne med å bidra til positive tilbakemeldinger her, oppfordret ordfører Hanssen.

Også Høyres gruppeleder Synnøve Egeness Lilleli uttalte seg positiv til prosjektet da kommunestyret diskutere saken sist i september i fjor.