Dusinet var fullt da Bindal og Sømna for tolvte gang arrangerte UKM sammen. De drøyt hundre skuelystne som tok turen innom flerbrukshallen på Bindalseidet lørdag ettermiddag kunne ta inn over seg femten utstillinger og åtte sceneopptredener, alle bidrag fra ungdommer som konkurrerte om å få representere de to kommunene under fylkesfinalen på Rognan i april.

Det ble ikke finaleplass på Lea Hjelmseths (14) bilde «Bart hjerte», men historien om hvordan bildet av juletreets siste bidrag ble til var det ingenting å utsette på.

Den første timen var viet til at publikum kunne studere utstillingene i fred og ro. I år var det først og fremst fotografi som ble stilt ut, med mange prov på god teft for kunstneriske vinkler og evne til å fange gode øyeblikk og scener. Lea Hjelmseths bilde «Bart hjerte» lå det en hel operasjon bak.

—Da juletreet skulle ut, drysset nålene slik av det at vi måtte finne en måte å samle flest mulig av dem opp på en enkel måte. Så til slutt sto jeg og strøk alle nålene av treet, fortalte Lea BAs utsendte.

Til slutt takket Bindals ordfører Brit Helstad alle deltakerne for flotte bidrag og prestasjoner, og ønsket alle sammen

Når man så på bildet hennes og så fikk vite at hun hadde tatt det helt alene med mobilkameraet sitt, var det ikke fritt for at man undret på hvordan det hadde gått til, siden hendene hennes også var med på bildet.

—Jeg satte selvutløseren på ti sekunder og holdt kameraet med beina mens jeg samlet sammen barnålene og holdt dem foran det, forklarte Lea lattermildt videre.

Nå ble det ikke Rognan-tur på Lea for bildet hennes, men hun skulle få sjansen senere i programmet som deltaker i et av de musikalske innslagene.

Som før ble bidragene vurdert av en jury fra hver av kommunene – sømnajuryen bedømte bindalsbidragene og vice versa – bestående av ordførerne, kulturskolerektorene og to ungdomsrepresentanter.

Denne skulpturen vakte oppsikt, og både modell Thale Christensen (14) og skulptør Tora Heide Sønnesyn ble belønnet med hederlig omtale av juryen for bidraget «Fargekart».

I tillegg til fotografiene som ble stilt ut kunne man også finne malerier og en voksskulptur, og juryene fant flere av bidragene verdt en plass i fylkesfinalen. Fra Bindal plukket juryen ut Kaja Vikan (14) med sin fotoserie «Himmelriket», Kristine Lian (16) med sitt maleri «Lana Del Rey». Skulptør Tora Heide Sønnesyn (14) og modell Thale Christensen (14) med skulpturen «Fargekart» fikk hederlig omtale av juryen. Blant Sømnas bidrag ble billedserien «Hytteliv» av Kaya Antonsen Baustad (14) tildelt apriltur til Saltdalen.

Under konferansierene Kristin Aune Mosling og Oda Martine Dahlberg Myrvang sin muntre og stødige ledelse var det deretter tid for de musikalske innslagene. Her viste deltakerne både gode ferdigheter og ikke minst mot til dristig valg av sangmateriale, noe juryrepresentantene Brit Helstad og Marianne Stensland etterpå roste ungdommene for.

Kvintetten Crazy Violettes and The Blue Boy var de første som entret scenen, og gjengen som har sunget sammen siden slutten av fjerde klasse har etter hvert deltatt på flere utgaver av UKM. I år var de Sømnas eneste musikalske innslag, og bød på Tears for Fears' popklassiker «Mad World» og «All of me» av John Legend. Med firhendig piano, flerstemt sang og en smule koreografi, la de lista høyt for bindalingene som fulgte etter.

Andrine Lande (16) ledet an for bindalsungdommene og sang Coldplays «Yellow» til hjertelig bifall fra publikum. Deretter sang Dina Heide Sønnesyn «Unsteady» av Ambassadors stødig så det holdt.

Det er med en viss ærefrykt man gir seg i kast med Edith Piafs «La vie en rose», men Inger Arlén Plahte (16) klarte brasene.

Man skal ha is i magen om man velger å synge en av de store klassikerne og attpåtil akkompagnerer seg selv på ukulele, men man tåler så absolutt å høre Inger Arlén Plahte (16) sin framføring av Edith Piafs «La vie en rose» flere ganger. Solid applaus høstet også Oda Martine Dahlberg Myrvang (16) som la fra seg konferansieroppgavene for å synge «Jar of Hearts» av Christina Perry.

Trettenåringen Emma Lovise Lian hadde dessverre blitt syk i forkant av sin opptreden og kunne ikke synge, men viste god kampånd ved å likevel stille opp og spille pianoakkompagnementet til sangen hun hadde valgt seg, «One Day» av Tate McRae.

Så ble det gjensyn med både Oda og Inger som hadde slått seg sammen for å framføre Sixx: A.M. sin «Skin», før UKM-veteranene Slengbuksemafiaen avsluttet det hele med «Meant to be» av Bebe Rexha.

Bindalsjuryen bedømte bidragene fra Sømna. Fra venstre: Ordfører Brit Helstad, kulturskolerektor Elena Yakovleva, Andrine Lande og Inger Arlén Plahte.

Etter en pause hvor juryene trakk seg tilbake for å diskutere hvilke musikkinnslag som skulle sendes videre til fylkesfinalen, vanket det Rognan-billetter til bindalingene Dina Heide Sønnesyn, Inger Arlén Plahte og Andrine Lande. Crazy Violettes and The Blue Boy fra Sømna gikk også videre.

Men det var flere som skulle få fylkesfinaletur. Juryen fant nemlig også konferansierene Oda og Kristin verdige turen nordover, til jentenes store overraskelse. Og da alle sammen trodde at det hele var over, trakk juryen fra Sømna enda et navn opp av hatten.

—Slengbuksemafiaen! ropte de ut.

Crazy Violettes and The Blue Boy ble belønnet med Rognan-tur av juryen for sin prestasjon på scenen.

Dermed ble det en omfangsrik bukett med ungdommer som skal representere Helgelands to sørligste kommuner på Rognan i april.