Skolen på Vega har i år gjenopptatt tradisjonen med at skolen setter opp teaterstykke. Det er tolv år siden sist, og én av de som deltok i teaterstykket den gangen er nå lærer på Vega barne- og ungdomsskole og initiativtaker for årets arrangement: Lena Rakvaag.

- Vi fant ut at vi hadde lyst til å sette opp teater igjen i år med hele ungdomsskolen og kom fram til, etter å ha vurderte flere alternativer, at det skulle bli "Peer Gynt".  Vi valgte å gjøre Knut Nærums versjon, som bare heter «Peer!». Den er skrevet om og er litt mer moderne, med litt annerledes humor. I tillegg blant annet Solveig fått en tøffere rolle, der hun bærer rundt på Per. En tøffere dame enn den originale. Vi har også gjort noen små endringer som vi fikk godkjenning fra hos forlaget. Stykket er langt og vi har kortet det ned til cirka én time, fra tre timer, forteller Rakvaag.

42 elever i sving

Hele ungdomsskolen har deltatt, 42 elever totalt, på ulike vis. Ungdommene har - i tillegg til å være skuespillere på scenen - både vært assistenter på lyd og lys, scenearbeidere og noen har også hjulpet til med sminke, rekvisita, kostymer.

- Alle har også vært på scenen i koret. De fleste elevene var også skuespillere i en eller annen form. Vi hadde også dansere, sier Rakvaag.

Anitra og danserne hennes.

Flere av rollefigurene ble delt. Stykket hadde blant annet tre Peer Gynt, to Mor Åse og tre Solveig. Den siste uken før stykket skulle framføres jobbet elevene intenst sammen med en tilreisende profesjonell teaterinstruktør.

Torsdag ble det gjennomført to runder med "Peer!". Først en generalprøve/skoleforestilling torsdag for elever og ansatte på skolen, deretter var det forestilling på kvelden for alle som ville komme og der var det 150 betalende.

- Det er rimelig fullsatt sal for oss, og jeg føler stykket ble veldig godt mottatt, elevene fikk stående applaus og det var klapping og fliring underveis. Mange mente faktisk vi burde hatt flere forestillinger og at vi burde reist rundt med dette, sier Rakvaag.

Hun er både stolt, imponert og rørt over hva elevene har fått til.

- Det ble felt en del tårer, både fra foresatte og fra meg og andre ansatte på skolen denne torsdagen. Elevene har vært veldig flinke, jeg er virkelig imponert over hva de har fått til - bare på de siste dagene. Jeg tror alle var litt stresset både fredag, mandag og tirsdag, men på torsdag - etter samtalen instruktøren hadde med elevene før generalprøven - da var alt på plass. Den praten gjorde susen, tror jeg. Plutselig fungerte alt, alle var på plass til rett tid og visste hva de skulle si, sier Rakvaag.

Har lyst til å lage tradisjon

Hun synes også det var hyggelig å se folk i publikum uten tilknyting til elevene som var med. Flere av de frammøtte hadde imidlertid teatererfaring fra Vega-skolen fra 80-tallet.

- Det er 30 år siden det ble satt opp "Peer Gynt" på skolen, og flere av de som var med på den oppsetningen var her på torsdag.

Hun opplever at prosjektet har vært veldig artig å jobbe med, både for ansatte og elever.

- Flere elever har spurt om vi kan gjøre dette til neste år. Det har jeg veldig lyst til, sier Rakvaag, som skryter av dugnadsinnsatsen både fra foreldre og lokalt næringsliv for å støtte opp om teaterprosjektet.

Planen er at skolen skal sette opp teaterstykker en gang i året også framover, og at ansvaret skal gå på rundgang mellom småskolen, mellomtrinnet og ungdomstrinnet. Blir det slik, er det altså de minste elevene som får prøve seg til neste år.

Hektisk, men morsomt

Tuva Marken (13) fra 8. klasse spilte Mor Åse i stykket. Hun konstaterer at den siste uken har vært meget hektisk, men også veldig morsom.

- Det var da vi fikk instruktøren at vi begynte på ordentlig med øvingen. Vi holdt på med dette hver dag i stort sett alle timene, så vi fikk øvd ganske mye, sier Marken.

Solveig og Mor Åse lurer ofte på hvor det er blitt av Peer.

Hun hadde selv aldri sett "Peer Gynt", verken originalen eller Knut Nærums versjon, før prosjektet på skolen begynte. 13-åringen hadde imidlertid lest det orginale skuespillet, slik at hun kjente karakteren og handlingen. Hun mener det var et godt valg å bruke den nye versjonen.

- Knut Nærums versjon var veldig annerledes, jeg synes det var veldig morsomt. Jeg tror ikke at vi som er på ungdomsskolen hadde vært like engasjert i den gamle versjonen.

Marken synes selve gjennomføringen gikk veldig bra, til tross for en relativt tung forkjølelse.

- Jeg synger et stykke i prologen, som innledning til stykket, og dette gikk bra på dagen under generalprøven. Om kvelden ble det litt verre. Men alt gikk greit, alle var flinke og hadde det veldig gøy, oppsummerer hun.

Selv synes hun det var spennede å stå på scenen foran 150 kjente og ukjente publikummere.

- Det er mer spennende å framføre foran publikum enn en tom sal. Det gikk helt greit, og jeg hørte mye latter så vi ble ikke akkurat nervøse, sier Marken, som har fått mange klapp på skulderen etter stykket.

- Det er mange som har kommet med så hyggelig respons på dette, og det er veldig hyggelig å høre.

Teaterstykket var det store samtaleevnet på skolen dagen etterpå. Marken opplever at de fleste mener dette bør bli tradisjon igjen.

Sceneskrekk ble vekk

Ivar Færseth (14) i 9. klasse spilte selveste Døden, en rolle han var alene om. Han synes teaterprosjektet har vært både interessant, lærerikt og morsomt.

- Vi hadde en gjev stund med instruktøren, som jeg mener kom fra Steigen. Vi har hatt flere skuespill på skolen før, blant annet "Grease" og "Jonas, nesten skolegutt", men jeg mener dette er det beste vi har gjort. Det var veldig gjevt, sier Færseth.

Døden besøker Peer for å minne han på å leve livet, spise kokosboller og fortelle de han er glad i at han er glad i dem.

Han registrerte at enkelte andre var litt mer nervøse for å gå på scenen. Dette ble det heldigvis en ordning med, spesielt da teaterinstruktøren kom inn for å guide elevene.

- Vi har flere elever med litt sceneskrekk, og jeg tror at dette fikk selvtilliten nesten helt på topp. Han instruktøren var så positiv til alt, han støttet oss hele tiden og ga oss tips. Jeg tror han gjorde at hele skuespillet ble som det ble og som det var. Han kunne det han skulle han der, mener Færseth.

Selv er han ikke nevneverdig plaget med sceneskrekk.

- Jeg fikk ansvaret for å introduserte stykket før vi begynte, og det gikk helt greit.

- Hva med selve rollen, husket du det du skulle si og gjøre?

- Ja, da, det gikk fint. Jeg tror faktisk jeg sa litt mer, flirer Færseth.

- Hva synes du om Knut Nærums "Peer!"?

- Jeg har aldri sett den gamle, men jeg regner med at denne var lettere enn den gamle. Pappa var med da de satte opp den originale her på Vega, og han mente denne var artigere, mer humoristisk. Knut Nærum er en morsom kar.