Elin Sveli mener at Hansen fortjener en blomst for at han spiller jevnlig på Velfjord omsorgssenter.

– De gamle lyser opp når han spiller for dem. De får komme med ønsker, og han forteller også litt mellom sangene, forteller hun.

Det å bruke musikk, sang og bevegelse i omsorgsarbeid har vist svært gode resultater. Musikk gir gode minner og musikk som man en gang likte godt glemmer man aldri.

– Selv om folk er blitt eldre, blomstrer de opp når de hører kjente toner. De fleste har et forhold til sang og musikk. Det stimulerer minnet, demper stress, gir bedre humør og folk synger med, smiler spillemannen med trekkspillet.

Spiller på omsorgssenteret

Steinar Hansen fra Velfjord sprer omsorg og glede. Foto: Karin Trøan

Hansen er ofte innom Velfjord omsorgssenter, som ble høytidelig åpnet 22. mars 2017.

– Jeg har vært innom med trekkspillet og spilt for beboerne i vel et år nå. Her bor det venner og bekjente som jeg vet liker trekkspillmusikk. Når jeg setter i gang kan det fort bli en konsert på et par timer og de fleste reagerer positivt på musikken. Repertoaret er forskjellig, men det går i tango, vals, reinlender, polka, jazzlåter og lignende og de fleste er kjente sanger. Mange husker tekstene og synger med og det er artig og gir stemning, sier han.

Her om dagen fikk jeg faktisk beskjed om å spille en «skinnflat e» og da kvitterte jeg med låten «In the mood for love», smiler han.

Viktig med musikk

Steinar Hansen vokste opp på Hongset i Velfjord, og det var mye musikk i heimen.

– Mamma sang mye og pappa Johan spilte trekkspill på fester og andre tilstelninger i bygda. Selv startet jeg med trøorgel og lagde en sang da jeg var 7 år, smiler han. Pappa var innlagt på sykehuset akkurat da og jeg fikk spille sangen via telefon fra telegrafen på Hongset, som farmor drev den gangen. Etter hvert gikk jeg over til gitar og senere trekkspill og jeg har spilt begge instrumentene i Velfjord trekkspillklubb, hvor jeg ble med i 1977. Da var vi 35 musikanter i klubben og det var stor aktivitet. Mine brødre trakterer også trekkspill og gitar, og vi er alle selvlærte musikanter, sier han.

Jeg må få takke så mye for heder og ære og BA-blomsten. Det er veldig artig at det jeg gjør blir satt pris på, og jeg vil fortsette med denne frivillige jobben så lenge beboerne vil høre på musikken, og jeg får lov til å komme, sier den sympatiske trekkspilleren som blir 74 år til våren.