Træna er enslig svale. Nå er kommunen den eneste i Nordland helt uten eiendomsskatt.

I fjor var det tre av dem: Træna, Lødingen og Øksnes.

Etter at de to Vesteråls-kommunene innførte eiendomsskatt på verker og bruk, er det lille øysamfunnet i havgapet på Helgeland nå enslig svale i fylket.

Skatteflyktning

– Hvis noen vil bli skatteflyktning, er det bare å komme til oss. Tomter skal ikke være noe problem, sier en lattermild ordfører Per Pedersen (KrF).

– Hvorfor har dere klart dere uten eiendomsskatt?

– Klart oss og klart oss. Kommunale avgifter, spesielt på vann, er jevnt over høyere hos oss enn hos andre. Vi lager jo tross alt vannet selv.

– Så dere synes rett og slett ikke at dere kan innføre eiendomsskatt?

– Politisk synes vi ikke det, nei. Det har også vært viktig for meg personlig. I politiske fora har det aldri vært oppe til diskusjon å gjøre det heller.

– Hva mener ditt parti, KrF, sentralt?

– Vi er ingen generell mostander, men ser på det som et nødvendig onde hvis det trengs. Men jeg oppfatter altså at Træna er i en spesiell posisjon, gitt at vi har høye kommunale avgifter allerede.

58 var uten

Ved nyttår var det 426 kommuner i Norge. 368 av disse hadde eiendomsskatt, 58 hadde ikke.

Veksten i antall kommuner med eiendomsskatt flatet ut fra 2016 til 2017, melder Statistisk Sentralbyrå (SSB). Noen har bare på verker og bruk, altså næringseiendom. Noen har også på privatboliger og hytter. Noen har økt skattegrunnlaget etter hvert. Dette har skjedd på flere måter:

¤ Ved å utvide fra verker og bruk til privatboliger og hytter.

¤ Ved å senke bunnfradraget, altså at flere blir med på å betale.

¤ Eller ved at skatten har blitt utvidet fra deler av kommunen til hele kommunen.

Det var bare fire kommuner som begrenset skattegrunnlaget fra 2016 til 2017, ifølge SSB.

Mister innbyggere

I den politiske plattformen for den nye regjeringen senkes makssatsen for eiendomsskatt på bolig og hytte fra syv til fem promille.

Det har også vært signalisert at eiendomsskatten på verker og bruk skal avvikles fra 2019 – gjennom en nedtrapping.

I Trænas nabokommune Lurøy ønsker et flertall av politikerne å utnytte dette ved å få inn mer penger til kommunekassen før nedtrappingen starter. I budsjettmøtet før jul ble eiendomsskatten på verker og bruk økt fra 6 til 7 promille.

Noen mener at eiendomsskatt fremmer fraflytning. Uten å ta stilling til det, verken i Trænas tilfelle eller andre: Træna startet fjoråret med 465 innbyggere, og avsluttet med 449.

Træna-ordfører Per Pedersen påpeker at kommunen ikke har eiendomsskatt, men at de nok har høyere kommunale utgifter enn mange andre. Foto: Kari-Ann Dragland Stangen