Fredag kunne BA melde at overleveringen av Salhushallen til kommunen ble ytterligere forsinket på grunn av betalingsproblemer fra utbygger Hugaas entreprenør.

– Hugaas entreprenør har ikke gjort opp til rett tid én eneste gang siden starten. Vi har enten måttet true med å legge ned, eller gå fra arbeidet for å få betalt. Onsdag var tredje gang vi forlot arbeidet. De to første var før og etter jul. Det er irriterende og synd at hallen dermed blir forsinket, sier daglig leder i Rørlegger 1 Ronny Brekk til BA.

Brekk har tro på løsning

Tirsdag møtte Hugaas' innleide prosjektleder Svein Berg de lokale underleverandørene. Berg har ikke besvart BAnetts spørsmål om hvordan møtet gikk, men ifølge Ronny Brekk skal det ha vært lovende.

– Det var god stemning i dag. De sier at det skal ordne seg nå, da krysser vi fingrene for det, sier Brekk.

– Tror du det ordner seg nå?

– Jeg håper det ordner seg, indikasjonene er at det gjør det nå. De som ikke har fått skulle få i løpet av dagen, sier Brekk.

– Savner 828.000 kroner

BA 15.12.2017.

Noen som i skrivende øyeblikk ikke er like fornøyd, er det slovenske firmaet Citywall. Citywall monterte klatreveggen i Salhushallen, som BA i desember kunne melde at snart var ferdigstilt.

Da BA i januar første gang avdekket at flere underleverandører hadde lagt ned arbeidet for å få betalt, erfarte avisen at også denne leverandøren hadde hatt problemer med å få pengene sine.

Tirsdag bekrefter Citywall at de ikke har fått betalt overfor avisen.

– Det stemmer. De skylder oss fortsatt 85.000 Euro (828.000 kroner per 13.02.18, red.anm.). Vi har kontaktet dem minst tusen ganger, sendt epost, vi har brukt alle tenkelige kontaktmuligheter. Vi har flere ganger foreslått at vi skulle komme til Norge, for et møte hvor som helst. De har ikke akseptert dette, men har unngått oss, hevder finansdirektør dr. Robert Ferko i Citywall i en epost overfor BAnett.

Slovenerne må betale 535.000 i moms

Ifølge ham har firmaet så langt fått betalt 220.000 Euro (cirka 2,14 millioner kroner per 13.02.18), men det gjenstår altså et større beløp. Han hevder også at Citywall må betale merverdiavgift i Norge denne uken, på 55.000 Euro (535.000 kroner).

– Vi gikk med på å bygge klatreveggen uten forhåndsbetaling, og vi fikk første del av betalingen like før vi kom for å bygge den. Vi finansierte faktisk deler av byggearbeidet i begynnelsen, hevder han.

Truer med å «ta veggen»

Han truer nå med drastiske tiltak.

– Når alt er sagt vil vi bli nødt til å komme og ta veggen.

– Hva mener du med det?

– Med det mener jeg å komme og ta ned den ubetalte delen av veggen, skriver Ferko.

– Dere kommer bokstavelig talt til å fjerne deler av veggen?

– Har du et bedre forslag?

På spørsmål om når de i så fall vil fjerne deler av veggen svarer Ferko:

– Jeg kommer til å vente et par dager, men så kommer vi om, la oss si tre uker eller noe slikt, sier han.

Prosjektleder har ikke svart

Hugaas' prosjektleder Svein Berg er bedt om å kommentere påstandene og trusselen fra Citywall. Klokken 18.07 tirsdag sendte BAnett følgende spørsmål til Berg på SMS:

1. Citywall hevder Hugaas skylder dem 85.000 Euro. Stemmer det?

2. De hevder å ha kontaktet dere gjentatte ganger gjennom flere kanaler uten å få noen respons, og at de har bedt om møter i Norge, uten å få respons. Stemmer dette?

3. De sier nå at de - om de ikke får betalt utestående innen få dager - vil komme om tre uker og demontere den delen av klatreveggen de hevder ikke er betalt. Hvordan stiller Hugaas seg til en slik inngripen fra Citywall? Det er viktig at dere sier fra om det er noe i dette dere mener er faktisk feil, eller skyldes misforståelser.

Meldingen ble ifølge lesebekreftelsen lest av mottaker klokken 18.39, og klokken 20.50 har Berg ikke besvart henvendelsen.

Kommunen: Må se på saken

Tirsdag kveld har BAnett spurt eiendomssjef Arnt Ståle Sæthre i Brønnøy kommune om hvorvidt kommunen kan stille garantier overfor Citywall, og eventuelt holde tilbake penger fra Hugaas, dersom det er nødvendig.

– Dette er i så fall nytt for Brønnøy kommune.I møte med prosjektleder for Hugaas i ettermiddag fikk Brønnøy kommune derimot bekreftet at utbetalinger mv. skulle være ajour.I og med at Brønnøy kommune ikke kjenner detaljer rundt det BA beskriver vil vi ikke spekulere i dette på nåværende tidspunkt.Det vil selvsagt på generelt grunnlag være mulig for Brønnøy kommune å tilbakeholde deler av sluttoppgjør hvis forhold skulle tilsi dette, skriver Sæthre i en SMS like før klokken 21.