Under onsdagens møte i formannskapet ble innbyggerinitiativet på Trælnes tema. Trælnes velforening har satt i gang en prosess for å få overført bygda Trælnes fra Brønnøy til Sømna. Sømnas rådmann har innstilt positivt til dette, og formannskapet i Sømna vedtok enstemmig onsdag å støtte dette – altså å stille seg positive til at Trælnes blir en del av kommunen.

Behandles i mars

Politikerne i Brønnøy har så langt ikke behandlet saken. Formannskapet ba onsdag rådmann Pål Trælvik om en orientering på status og videre framdrift fra Brønnøys side. Trælvik opplyste at det jobbes med et saksframlegg til politisk behandling.

– Vi er kontakt med fylkesmannen om prosedyrer og prosesser. Vi er bedt om en uttalelse og kommer til neste formannskap og kommunestyre med vårt (administrasjonens) forslag til uttalelse til dette, sa Trælvik.

Neste formannskap og kommunestyre skal etter planen gjennomføres 14. og 21. mars. Trælvik sier det er mye arbeid som må gjøres med saksframlegget.

– Her må det blant annet undersøkes hvor mange innbyggere det finnes i det aktuelle området, og hvor mange av dem som stiller seg bak dette. Her må det gjøres et utredningsarbeid, og dette får åpenbart økonomiske konsekvenser. Fylkesmannen virker ikke å ha dårlig tid med dette heller, all den tid at den nåværende løsningen fungerer bra. Det er ingen bråhast her. Samtidig er saken litt annerledes for oss enn for Sømna. Ikke overraskende så støtter Sømna dette, sa Trælvik.

Kritisk til velforening

Deretter ble det noe diskusjon om temaet. Ordfører Johnny Hanssen var kritisk til initiativet fra Trælnes krets vel.

– Jeg har blitt oppringt av folk på Trælnes som sier de har følt press til å skrive under på dette, av folk som har gått dør til dør. Det er jeg kritisk til, jeg kan ikke anerkjenne måten dette er gjort på – hvis man har lagt press på folk, sa Hanssen, som også sa følgende om selve «Træxit»-temaet:

– Jeg har ikke vært i tvil om, og har vært tydelig utad, på hva jeg mener er best for Sør-Helgeland: Det å stykke opp fremmer ikke bedre relasjoner for et regionen i framtiden, sa Hanssen, som altså henviser til sine tidligere uttalelser om at han ønsker kommunesammenslåing på Sør-Helgeland.

Per Martin Orvik (V) sa at man skal ha respekt for innbyggerinitiativ og at dette skal tas på alvor, men la ikke skjul på sin skepsis til et eventuelt kommunebytte for Trælnes.

– Det er en alvorlig sak på mange måter, men jeg er trygg på at den blir behandlet seriøst og alvorlig. Når det gjelder innbyggerne det gjelder og tilhørigheten til Sømna, så er det slik at man har 52 interkommunale relasjoner mellom Sømna og Brønnøy og her burde man se på hvordan man som region kan komme styrket ut av dette. Da er det ikke lurt å fraksjonere mer. Det er min oppfatning, sier Orvik.

Imøtegår kritikken

Leder i Tælnes krets vel stiller seg totalt uforstående til kritikken fra ordføreren. Reidun Sletten mener Hanssen forsøker å undergrave arbeidet velforeningen har gjort med sine uttalelser.

– Jeg har personlig gått rundt, vi har vært hos alle husstander med unntak av én familie som på forhånd ba oss om ikke å besøke dem – noe vi respekterte. Ingen jeg har møtt har følt noe press, slik jeg ser det – så dette vil jeg på det sterkeste avvise. Jeg synes denne kritikken er uberettiget. Vi har hatt hyggelige samtaler. Noen har ikke vært enige og har ikke ønsket å signere, men ingen har vært sinte, sier Sletten.

Hun mener Brønnøy kommune burde tatt initiativ selv, hvis de ikke er fornøyd med arbeidet velforeningen nå har gjort.

– Trælnes krets vel har oppfordret kommunen før, i 2011, om å holde en rådgivende folkeavstemning i forbindelse med valget i 2011. Hvis kommunen var interessert i å få et helt nøytralt og uavhengig svar på hva befolkningen her mener så kunne de gjort de i høst ved stortingsvalget eller den gangen vi søkte i 2011 om en rådgivende folkeavstemning. Dette ble avslått og det ble ikke tatt noen initiativ fra kommunen, sier Sletten, som selv har blitt oppringt i sakens anledning.

– Vi har en gruppe her som er imot dette, én i den gruppa ringte meg og beskyldte meg for å ha presset en person til å skrive under på. Da måtte jeg bare si at dette var det største tullet jeg hadde hørt, for vi har aldri presset noen, sier hun.

Ifølge Sletten har velforeningen flertall på Trælnes for sitt initiativ.

– Det er i underkant av 200 innbyggere her. Våre undersøkelser viser at 87 støtter initiativet og 41 eller 42 støtter det ikke. Vi har ikke tatt med gruppen på 30 som er registrert her, men som av ulike årsaker bor utenfor regionen. Jeg mener det er uinteressant å diskutere om vi har bittelitt over eller bittelitt under to tredjedels flertall, vi har uansett et godt flertall og håper Brønnøy kommune behandler denne saken seriøst, sier Sletten.