– Fantastisk lokalbefolkning

– Vi har jobbet non-stop i løpet av helga, med alle data. Både de vi har fått fra ei fantastisk lokalbefolkning dere har, samt data vi har samlet i form av bilder, dronevideo og andre metoder, sier Karoliussen til BAnett mandag.

De har folk i Brønnøysund som er ute og observerer for dem daglig.

– De forteller oss ståa hver dag. Hvor ofte de er oppe og puster, hvor lenge, hvordan de beveger seg. Siden vi har vært der og sett området, så klarer man å se det for seg også, forteller han.

Vil hjelpe dem ut

De har tidligere sagt at de mistenker at flokken er fast inne i Trælvikosen. Nå har de lagt en plan for å få dem ut.

– Vi har satt sammen en rapport basert på det vi har funnet ut, sett og observert. Vi har vært i kontakt med eksperter i Canada og Alaska. De opplevde noe lignende i Alaska i 1994. Da hadde de en aksjon der de ledet hvalen ut av den aktuelle passasjen, og det var vellykket. Basert på all denne informasjonen har vi laget en rapport, en såkalt plan for hvordan dette kan utføres, og har oversendt det til Anna Kilpy hos Mattilsynet i Brønnøysund. Hun er igjen i kontakt med Fiskeridirektoratet, og øverste hold i Mattilsynet.

Nå venter de på grønt lys for å gå i gang med planen. Når det er klart, vil det kreve en del arbeid og forberedelser fra deres side.

– Da må vi også nå ut til lokalbefolkningen. Vi kommer til å trenge en del båter, og vi snakker om kanakje 40-50 personer totalt.

En slik aksjon må gjøres i tråd med Mattilsynets og Fiskeridirektoratets ønsker, og de ønsker ikke å gå i detaljer før planen er godkjent.

Marinbiolog Eve Jourdain og Richard Karoliussen fra Norwegian Orca Survey var forrige uke i Brønnøysund for å finne årsaken til at en flokk med spekkhoggere har oppholdt seg i Trælvikosen. Foto: Bård Pedersen

Kan være stresset

De har også oppdaget tegn på stress hos spekkhoggerne.

– Vi har en kalv og en voksen som har fått en del flekker på skinnet. Den ene kalven er helt dekket, og den ene hunnen har begynt å få det under finnene. Det er noe som fra tidligere studier kan relateres til stress. Vi sitter egentlig bare på gjerdet og venter på å få lov til å gjøre noe. Vi håper at de kommer seg ut selv, frem til vi får lov til noe, men vi begynner å miste litt troen, vi er på tredje uken, sier Karoliussen.

En del må planlegges

– Begynner det å haste?

– Det haster for vår del å få et svar på hvorvidt man får gjøre noe, eller ikke får gjøre noe. Det er en del ting som må planlegges. Vi må ha et folkemøte med de som ønsker å ta del i dette, og med Mattilsynet i Brønnøysund. Det er en stor aksjon for å få dem ut. Men vi har god tro på at det skal fungere, siden det har fungert mange andre plasser.

Antar at de presset inn fisk

– Hvorfor er de fast i Trælvikosen?

– Vi har altså fått avkreftet at de har kommet inn for å føde. Vi har ikke fått bilder, men har hørt fra lokalbefolkningen at det ble observert en del fugler over dem de første dagene, sier Karoliussen.

Dette kan fortelle forskerne en del.

– Man kan anta de har presset inn fisk, og i kampens hete har de ikke brydd seg så mye om det trange strekket de har gått inn i. Nå er det ganske tydelig at de ikke kommer seg ut. De ville ikke svømt inn der uten tilstrekkelig mengde mat.

Han forteller at to av hunnene ennå gir melk.

– De to hunnene trenger et relativt høyt kalorinivå hver dag, for å produsere denne melka til kalvene. Melka er nemlig ganske feit, sier han.