Kvinnen fra Helgeland møtte nylig i Alstahaug tingrett, tiltalt for trygdebedrageri etter den gamle straffelovens paragraf 271 og den nye straffelovens paragraf 372.

Det var mellom våren 2015 og våren 2016 kvinnen arbeidet over 2000 timer, men oppga til Nav at hun hadde arbeidet 149 timer. Hun oppga altså ikke 1855 timer. Resultatet var ifølge tiltalen fra Statsadvokatene i Nordland at hun urettmessig fikk utbetalt 106.100 kroner i dagpenger.

Hadde vanskelig økonomi

I retten avga kvinnen en uforbeholden tilståelse, og erkjente straffskyld. I retten forklarte hun at hun var klar over at hun måtte oppgi alle timene hun arbeidet, men at hun hadde handlet som hun gjorde fordi hun hadde vanskelig økonomi og hadde behov for pengene, fordi arbeidsinntektene varierte betydelig.

Kvinnen er tidligere ustraffet, og har begynt på en nedbetalingsordning der hun betaler tilbake 2.500 kroner i måneden. Hun har igjen litt over 99.000 kroner. I retten fremsto hun som en angrende synder og skal ha tatt alvoret inn over seg.

Normen er ubetinget fengsel

Rettspraksis er at det normalt skal idømmes en ubetinget fengselsstraff for trygdebedrageri på mer enn grunnbeløpet i folketrygden, dette var på gjerningstidspunktet 91.322 kroner, og kvinnen har altså overskredet dette beløpet med om lag 15.000 kroner.

– I rettspraksis er det imidlertid åpnet for at grensen ikke er absolutt, slik at utgangspunktet om ubetinget fengsel kan fravikes forutsatt at det foreligger særlige grunner, skriver dommerfullmektig Tarjei Magnus Hugaas i dommen.

Meddommerne mot fengsel

Retten er delt i spørsmålet om ubetinget fengsel eller samfunnsstraff. Rettens flertall, meddommerne, stemte for samfunnsstraff. De peker på kvinnens erkjennelse av skyld, men også til at kvinnen skal gjennomføre fertilitetsbehandling.

– Flertallet meddommerne [...] er av den oppfatning [at] tiltaltes skylderkjennelse og ovennevnte forhold knyttet til fremtidig fertilitetsbehandling er forhold som vurdert samlet gjør at hun skas gis den mulighet som ligger i en samfunnsstraff, heter det i dommen.

Flertallet legger også vekt på at kvinnen har tatt inn over seg alvoret i handlingene, og mener ikke at allmennpreventive hensyn ikke med «avgjørende vekt taler mot en reaksjon i frihet».

Fagdommer ønsket fengsel

Fagdommer er uenig i dette.

– Mindretallet fagdommer Hugaas er av den oppfatning at det ikke foreligger tilstrekkelig tungtveiende grunner på tiltaltes side for å fravike det forholdsvis klare utgangspunkt om ubetinget fengsel, skriver dommeren.

Han peker på at overskridelsen er over grunnbeløpet, og mener ikke at fertilitetsbehandlingen bør tillegges avgjørende vekt. Dersom kvinnen blir gravid er dette forhold fagdommeren mener bør hensyntas av Kriminalomsorgen. Han viser også til at det foreløpig bare er snakk om undersøkelser før slik behandling.

Dømt til samfunnsstraff

Siden meddommerne har flertallet, ble kvinnen dømt til 30 timer samfunnsstraff, med en subsidiær fengselsstraff på 21 dager.

Det er ikke kjent om kvinnen har vedtatt dommen, og om den er rettskraftig.