Fiskeridirektoratet har gjort endringer i Utøvelsesforskriften, som regulerer fiske på sjøen. Endringene trådte i kraft mandag denne uken og gjelder fiske etter kveite.

Må slippes ut igjen

Ifølger Fiskeridirektoratet må all kveite over to meter slippes på sjøen igjen, på grunn av høyt innhold av potensielt farlige fremmedstoffer.

- Det generelle påbudet på to meter gjelder gjelder alle fiskere (yrkesfiskere, fritidsfiskere og turistfiskere) uavhengig av redskap og område. Påbudet gjelder all levedyktig, død eller døende kveite over to meter. Det er et kjent problem at gammel kveite gjennom hele livet samler opp fremmedstoffer som kan utgjøre en risiko for oss mennesker, heter det fra direktoratet.

Fiskeforbud på Sklinnabanken

I tillegg til det generelle forbudet som gjelder hele norsk økonomisk sone er det innført et forbud mot alt fiske etter kveite i et område på Sklinnabanken utenfor Helgelandskysten.

Direktoratet har nedlagt forbud mot å fiske kveite på Sklinnabanken innenfor følgende koordinater:

  1. 66˚3`N               6˚54`Ø

  2. 65˚44`N             8˚11`Ø

  3. 65˚22`N             7˚39`Ø

  4. 65˚4`N               6˚20`Ø

  5. 65˚30`N             5˚51`Ø

Ifølge fagbladet Kyst og Fjord skyldes begge endringene at det er funnet store mengder miljøgift i store kveiter.

I 2009 fikk Thorsten Detlefsen denne kveita i Leka. Tyskeren brukte halvannen time på å lure 120-kiloskveita inn til båten. Hadde han fått den i dag måtte han sluppet den ut igjen umiddelbart. Foto: Leka Motell og Camping