Tradisjon tro ble årets Torghattmesse avsluttet med gatefest i messeteltet lørdag kveld, med Bautastein, Steinar Albrigtsen og Jørn Hoel, og Hit Station på scenen i teltet.

Etter Torghattmessen i 2015 skrev BA at det før man flyttet til sentrum pleide å bli solgt over 1.000 billetter til show på den gamle grusbanen.

I fjor trakk Stage Dolls 300 til gatefesten, noe som var halvparten av kapasiteten i teltet.

Om lag 120 billetter

I år ser tallene enda mørkere ut for messas avslutning lørdag kveld. ArrangøRene har mandag ikke tallene klare, men foreløpig anslår messeleder Margrethe Aakerøy Moe at det neppe ble solgt mer enn 120 billetter til gatefesten.

– Vi har ikke full oversikt over hvor mange billetter som ble solgt, men det er neppe mer enn 120, nei, sier hun.

Det innebærer at festen ikke går i pluss.

– Gatefesten gikk nok ganske bra i minus, uten at vi har fått regnet sammen, men det sier seg selv. Det er alltid en risiko med å arrangere slike fester, vi vet aldri hva vi kan forvente, sier hun.

Ingen vil overraskes over at arrangørene hadde håpet på flere publikummere.

For mange konserter?

– Hva gikk galt?

– Det kan hende at været ikke var bra nok, sier Moe og legger til at det også var andre konserter lørdag kveld i Brønnøysund.

Kred hadde konsert, samtidig var det avslutningsfest på Seahouse, der Stearinlystrioen spilte.

– Er det litt for mye konserter samtidig?

– Vi ønsker jo at dette skal være en gatefest som foregår hele kvelden. Jeg må også si at jeg mener bandene virkelig leverte, sier Moe.

Messa gikk bra

Det som kanskje løfter humøret til arrangørene litt er at selve messa gikk veldig bra i år.

– Messa gikk veldig bra, det har vært flere og større utstillere, og vi har underholdere som har fungert veldig godt. De frivillige, foresatte og foreldre, har jobbet veldig bra med både teltoppsett, kafé, og jeg syns det fløt veldig bra, mener Moe.

Været kan ha ødelagt litt for fredagen.

– Fredagen var det dårlig vær, og det merket vi på besøket, men lørdag tok det seg litt opp, og var kjempebra. Da var det masse folk både i byen og teltet. Hundreårsjubileet var godt besøkt, jeg syns det gikk veldig bra, sier hun.

Håper å gå i null

– Betyr det at dere unngår underskudd, til tross for det svake billettsalget til gatefesten?

– Vi har ikke sett på alt ennå. Jeg håper vi greier å berge over null. Det er klart at gatefesten kostet ganske mye penger. Det kostet også ganske mye frivillig arbeidskraft, det er synd det går sånn. Alt i alt er vi veldig fornøyd med messa, men det er synd at det gikk som det gikk med gatefesten, avslutter Margrethe Aakerøy Moe.

– Skremmende lite folk

Rune Andreas Brennvik, frontfigur og låtskriver i Bautastein, tror markedsføring er viktig.

– Det er alfa og omega å få reklamert tidlig. Når noe koster 4-500 kroner må folk planlegge litt. Skal de betale nesten tusen kroner for et par billetter må de kanskje ordne barnevakt og vite det mer enn et par uker på forhånd. Jeg tror det er litt sånn at om de ikke vet om festen i god tid og får planlagt helga i god tid, da nytter det ikke hvem du stiller med, mener han.

På direkte spørsmål om hva han tenker om oppmøtet svarer han:

– Jeg syns det var skremmende lite folk, det burde vært en bra kveld det der.

– Er det en risiko for færre kulturarrangement når folk ikke møter opp?

– Det er vanskelig å si. Jeg hadde personlig forventet at det skulle komme mer folk. Jeg vet ikke hva folk gjorde denne helga. Noen syntes kanskje det ble dyrt, eller at det ikke passet.

Begynne senere?

– Var det for mange konserter?

– Det kunne kanskje begynt senere. Det hadde kanskje holdt med ett oppvarmingsband og et trekkplaster, og begynt festen klokken 22. Men det er ikke noe fasit, og det varierer fra år til år hva folk gjør, sier Brennvik, som også spilte med et «husband» på Kred senere på kvelden.

Der var stemningen bedre.

– Det var mye likere der, det blir litt mer intimt på Kred enn i det store teltet. Jeg vet ikke hvor mange som var innom Kred, men det føltes som tre ganger flere enn da vi spilte i teltet. Det virker som om de som gikk ut, gikk ut sent.

– Telt er ok

Sturla Nøstvik fra Brønnøysund er trommis i Hit station, som gikk sist på scenen i Torghattmessen-teltet.

– Jeg syntes det var veldig synd at det ikke kom flere, og både vi og noen av de andre artistene som spilte kunne ikke helt skjønne hvorfor. Men de som var der var jo helt med, og uansett så spiller vi for dem som er der uansett om det er femti eller tusen, sier han til BA.

– Er teltfest det publikum vil ha i 2017?

– Det vet jeg ikke, men vi har spilt i flere slike telt i sommer og det er mange som faktisk kjører ganske lignende arrangement med band og underholdning i telt. Jeg vil tro det i alle fall er lurt med henhold til været hvis det skulle bli regn. Akustisk så er det litt utfordringer med telt, men vår erfaring er at hvis det er høyt nok under taket og bredt og godt dekket med bord og annet, så kan det fungere riktig så fint. Er det stinn brakke så blir det selvfølgelig også mye bedre lyd. Om et par uker skal vi spille i nok et telt under Oktoberfest i Stryn, så ja, det er nok en del som velger å gjøre det slik, mener han.

Gode nok band

Bookingansvarlig Stein Brekk på Kred mener det er trist at gatefesten ble så lite besøkt.

– Det er trist at arrangement med okei musikk ikke blir godt nok besøkt. Det dumme er at det går ut over BILs fotballgruppe som skulle tjent penger på dette, det er det som er det virkelig triste, sier han.

Brekk har mange års erfaring som bookingansvarlig både for Kred og Rootsfestivalen.

– Hit station er et kjempeband folk burde vært og sett på. Det er et bra band, det er ikke noe tvil om det, mener han.