Kristina Koskevica leder gudstjenesten søndag, og tar dermed over som ny sokneprest i Brønnøy. Prost Olav Rune Ertzeid sier hun er konstituert for ett år.

Hun tar dermed over for Franziska Förster, som ble sykemeldt i januar og hadde sin offisielle avslutning ved gudstjeneste i slutten av mai. Tidligere sokneprest Even Borch har fungert som vikar i hennes fravær, men blir nå erstattet av Koskevica.

- Kristina har sagt hun ønsker å være sokneprest i ett år for å kjenne på dette, og arbeidsgiver ønsker å ha henne der, sier Ertzeid.

Tidligere Vevelstad-prest

Koskevica kommer fra stillingen som sokneprest i Vevelstad, samt prostiprest i Sør-Helgeland.

Da hun kun er konstituert for ett år, sier Ertzeid de vil løse situasjonen i Vevelstad med vikarer før en eventuell fast innsettelse. Sindri Geir Oskarsson vil fungere som sommervikar.

Vanlig gudstjeneste

Ertzeid forklarer at det ikke vil være en offisiell innsettelse av den nye soknepresten.

- Hun vil lede gudstjensten hvor det vil bli sagt at hun er konstituert for ett år. En offisiell innsettelse vil skje om det blir en fast ordning, avslutter han.

Gleder seg

Hovedpersonen selv bekrefter at hun fra søndag tar over som sokneprest i Brønnøy.

Den oppgaven ser hun frem til

- Jeg gleder meg til å kunne tjene og være til støtte for folket i Brønnøy, sier hun, og legger til at hun har kjennskap til soknet gjennom jobben som prostiprest.

Nedleggelse av snublestein til minne om Meyer Dvoretsky. Ny sokneprest i Brønnøy, Kristina Koskevica, og prest Erik Gjengedal.

- Jeg føler jeg er blitt tatt godt i mot av folket, og jeg gleder meg også til å jobbe sammen med resten av kirkekontoret, sier hun.

Hun sier det ikke blir de store endringene det første året, i og med at hun til nå bare er konstituert.

En fast ansettelse etter ett år vil hun ikke ta på forskudd.

- Nå har jeg blitt fryktelig glad i Vevelstad, så vi får se hva året bringer. Men hvis ønsket er gjensidig, ser jeg ikke bort fra tanken, forklarer hun.

Hun sier også at situasjonen er en del av en større situasjon i hele kirken generelt.

- Flere og flere prester blir pensjonister, og det er ikke nok prester til å ta over. Derfor er det en del pensjonister som trår til, sier hun og henviser til Borch, som trådte ut av pensjonen for et halvt års vikariat i stillingen hun nå overtar.