Hva kan vi finne på for å få til mer aktivitet og liv i bygda, spurte Nordbygdens ungdomslag seg i 1997. Svaret ble natursti med innlagte poster og skjærtorsdagskafé på ungdomshuset Kampen på Lund. Det har blitt en populær og sporty påsketradisjon for mange.

– Dette er 20. året at vi inviterer til både tur og bespisning. Turløypa går i forholdsvis lett terreng, og er overkommelig for alle aldersgrupper, sier initiativtaker Trond Horn.

Naturstien går fra ungdomshuset og ned til Lundstranda. Der står Horn som vanlig klar med svartkjelen.

– Bålkaffen er blitt meget populær. Den er faktisk så populær at om jeg midlertidig går fri, venter turgåerne gjerne til neste kjel er ferdig. I fjor gikk det 24 liter kaffe. De som ikke drikker kaffe får saft, sier Horn.

Kaffe- og saft-pausen på Lundstranda er populær både for liten og stor. Foto: Jøran Horn

– Praten går livlig, man diskuterer poster i naturstien, man møter folk som er hjemme på påskeferie, noen viser frem nye kjærester og noen kaster stein med ungene i fjæra. Det er også spesielt hyggelig at de samme folkene kommer igjen år etter år, sier Horn.

Så går turen videre langs fjæra til Sandvika, og tilbake til Kampen.

– Her får man rettet svarene fra naturstien, samtidig som man blir møtt av den gode duften av mat. I år som i de fleste år er det saltkjøtt, kålstappe og hjemmelaget kjelost (råmelkspudding), som står på menyen, sier Mette Skotnes Tøgersen.

Saltkjøtt og kålstappe er en fast tradisjon på skjærtorsdagskafeen. Her serverer Bitten Pigato Sylterntramp-general Jonny Nyheim og Anne Rodal i 2013. Foto: Jøran Horn

Første året var det 36 deltagere. Det doblet seg til 72 året etter, og de siste årene har det vært mellom 300 og 400 store og små naturstideltagere.

Skjærtorsdag er det alltid fullt hus på Kampen. Foto: Jøran Horn

– For oss som stiller i komité år etter år er det blitt en del av vår påsketradisjon. Det spleiser oss sammen i bygda, samtidig som det er ekstra artig å arrangere når det kommer så mye folk. Tidligere arrangement beviser at folk trosser både vær og vind for å delta, så det er bare å kle seg til årets arrangement, oppfordrer Trond Horn.

Yr.nos langtidsvarsel melder 1-4 plussgrader, overskyet og lite vind på skjærtorsdag.

Dette diktet sto på trykk i BAs leserbrev-spalte i forbindelse med det da nystartede skjærtorsdagsarrangementet. Foto: Faksimile Brønnøysunds Avis