Stemningen i BIL-garderoben etter 2-0-seieren i dagens seriestart i "løvens hule" var forståelig nok euforisk.

- Dette er den første seieren mot Sandnessjøen på de ti siste kampene hjemme og borte. Jeg er utrolig stolt av guttene som leverte en fantastisk innsats og tok en veldig fortjent seier, sier BIL-trener Alexander Ediassen. Lagene var ikke i samme divisjon fra 2010-2015, så vi må tilbake til 2009 for å finne siste BIL-seier.

Alexander Ediassen flankert av målscorerne August Kildal Einvik (t.v.) og Adrian Sandvik. Foto: BIL fotball

Stillingskrig

4. divisjon HeSa startet med oppgjøret mellom erkerivalene på Stamnes arena i dag.

Første omgang var preget av stillingskrig fram til BIL så smått klarte å finne midtbanespillerne med oppspill.

Fem minutter før pause fikk gjestene belønning for å ha stått etter med høyt press etter et angrep. Venstreback Adrian Sandvik presset fram en feil i SIL-forsvaret, vant ballen og satte sikkert inn 0-1.

Andre omgang startet med et SIL-skudd i stanga. Men da August Einvik Kildal la på til 0-2 i det 69. minutt, etter flott samspill med Sandvik, lå veien åpen for en meget velsmakende BIL-triumf.

Sandnessjøen er kjent for aldri å gi seg. Men i dag maktet Stian Theting og gultrøyene ikke å mobilisere en sluttspurt. BIL var nærmere 3-0 på tampen, enn SIL var redusering, da Henning Borgen Gladsø skjøt i stanga.

Neste kamp er hjemme mot Innstranden lørdag 12. mai.

"Live-oppdatering" fra Stamnes

BAnett oppdaterte seriestarten med avspark 12.15.

1 min: BIL hadde første avslutning på mål.

4 min: Rolig start på naboduellen til nå.

5 min: SIL får kampens første corner. Brayn Musoni plukker den ned enkelt.

7 min: Det meste skjer på midtbanen.

8 min: Frispark til BIL slås inn i feltet. Nikolas Slotvik i duell.

9 min: SIL igjennom i feltet, misser pasning.

10 min: Eskil Mikkelsen Svartis skyter fra 18 meter keeper redder.

11 min: Svartis får ballen og skyter igjen, keeper redder.

12 min: Isak Helstad Amundsen legger inn, keeper plukker.

14 min: SIL igjennom på venstre, innlegget klareres av Slotvik klarerer og får frispark.

16 min

: SIL kommer på høyre med innlegg og skudd blokkes.

25 min: Lokaloppgjøret har vært uvanlig tamt til nå. Kampen trenger et mål, men ingen av lagene har klart å etablere spill.

26 min: BIL-innegg fra høyre, men Henning Borgen Gladsø når ikke ballen.

27 min: BIL første corner Adrian Sandvik slår fra høyre. Gladsø vinner hodeduellen, men headingen går to meter utenfor.

28 min: SIL-frispark ved dødlinja. BIL henter ned alle mann. BIL vinner ballen og klarerer.

30 min: SIL biter seg fast, kommer til innlegg som slås 45 grader ut, skudd over. Kampens første ordentlige sjanse.

31 min

: BIL igjennom, skudd rett over krysset.

40 min, 0-1: BIL står høyt og vinner ballen tilbake ved venstre back Adrian Sandvik som setter ballen i mål. Dermed går BIL i garderoben med ledelsen.

PAUSE

47 min: SIL jakter utligning og starter andre omgang med et stangskudd.

52 min: SIL med farlig oppløp, stanses av Marius Heide Horn, akkurat i det slusene åpner seg for en skikkelig ausregneling.

55 min: Corner til SIL.

60 min: En rolig periode i kampen. SIL-bytte.

69 min, 0-2: Plutselig slår BIL til igjen. August Einvik Kildal er sist på ballen etter fint veggspill med Adrian Sandvik.

70 min: BIL-bytter for sikkerhets skyld. Kildal skader seg på scoringen og går ut, erstattes av Subaib Samatar.

74 min: Stor BIL-sjansen, heading utenfor.

75 min: SIL-corner. Avklares.

83 min: Frispark SIL, like utenfor. SIL er litt mer på hugget, men klarer ikke å skape så mye.

84 min: Dobbelbytte for SIL.

85 min: Fredrik Salhus er alene igjennom. Skudd rett på keeper og corner. Salhus skader seg og erstattes av Abdi Mustaf.

86 min: Gladsø vinner corneren, men headingen er ufarlig. SIL klarer for en gangs skyld ikke å mobilisere en sluttspurt. Hjemmefansen begynner å forlate tribunen.

87 min: Gladsø kommer igjennom, 3 mot 2, skyter i stanga.

Sandnessjøen - BIL 0-2 SLUTT

BILs lag: Brayn Musoni - Sevald Bøkestad Andreassen, Nikolas Slotvik, Marius Heide Horn, Adrian Sandvik -  Oliver Unwin, Eskil Mikkelsen Svartis, Isak Helstad Amundsen - Fredrik Salhus, Henning Borgen Gladsø, August Einvik Kildal.

På benken: Suhaib Samatar (inn for Kildal fra 70), Abdi Mustaf (inn for Salhus fra 85), Lars Solbakk (inn for Gladsø fra 89).

Det betyr at juniorkeeper Brayn Musoni (19) vokter BIL-målet, som han gjorde da juniorlaget slo SIL 4-2 på Stamnes forrige helg.

I midtforsvaret gjør Nikolas Slotvik (26) comeback med kapteinsbindet på armen. Ved siden av seg på høyre back har han debutant Sevald Bøkestad Andreassen (15).

Trener Alexander Edisassen har bare 14 mann med seg, og må av ulike årsaker klare seg uten flere faste fra fjorårets førsteellever.

- Tommy Horn fikk ikke fri fra jobb. Tobias Lund Korsgaten og Joakim Stormo Halsen er fortsatt skadet og Andreas Blomstervik Hansten er syk, forteller Ediassen lørdag formiddag.

Prestisjeoppgjør

Den sterkeste 4. divisjon HeSa-sesongen på mange år starter med et smell i dag. Kamper mot Mo IL og Mosjøen, som rykket ned fra 3. divisjon i fjor, Bodø/Glimt 2 og Sandnessjøen betyr mange heftige dueller. Og det starter altså med det mest prestisjefylte oppgjøret av alle sett med BIL-øyne.

— Det er mange år siden vi vant i Sandnessjøen, så nå er det på tide, sier BIL-trener Alexander Ediassen.

I fjor var det forbitrende nært.

— De klarte å utligne til 1-1 på overtid. Og typisk nok på dødball. Hjemmekampen endte også uavgjort 3-3. De har en egen evne til å unngå tap mot oss. I 2016 berget de ekstraomganger i cupen på overtid, sier Ediassen.

Juniorene satte standarden

Juniorlaget viste hvordan det skal gjøres med 4-2-seier på Stamnes forrige helg.

— Det var veldig sterkt og inspirerende. Nå får vi bare følge opp. Skal vi klare det, må vi være på i 95 minutter, sier Ediassen.

Tommy Horn (25) tar fatt på sin tiende sesong i BIL-målet. Keeperen debuterte som 15-åring i 2008 og har spilt siden, med unntak av en liten svipptur innom Innherred høsten 2014. Til tross for stor rutine er seriestarten noe ekstra også for ham.

— Sommerfuglene kommer når vi sitter i garderoben. Jeg gleder meg veldig og er klar for seier i Sandnessjøen, sier Horn.

Comeback-kid

I midtforsvaret gjør Nikolas Slotvik (26) comeback for moderklubben.

— Det skal bli både artig å spille fotball igjen og spennende å gjøre comeback borte mot Sandnessjøen. Jeg holder på å skrive masteren, kombinerer det med jobb på legekontoret og blir her fram til sommeren, forteller legestudenten. Alfon Slotvik kommer også tilbake i BIL-trøya fra 1. juni.

Oppkjøringen har bestått av tre treningskamper mot lag fra lavere divisjoner. Det ble 3-2 hjemme og 3-0 borte mot Kolvereid (5. div.) og 6-2-seier i Sømna (6. div.). BIL tok ledelsen 1-0 i cupkvaliken borte mot Namsos (3. div.), men tapte 6-1.

Nå starter altså «alvoret». Skader gjør at Ediassen ikke har fått stilt toppet lag i oppkjøringen.

— Skadesituasjonen er bedret, men Tobias Lund Korsgaten rekker ikke seriestart og Joakim Stormo Halsen er tvilsom, sier han.

Ni lag gir mange frihelger

Det er bare ni lag i årets 4. divisjon HeSa. Det gir flere kampfrie helger. Til gjengjeld blir det mange tøffe kamper. Første hjemmekamp er mot Innstranden lørdag 12. mai. Deretter er det dobbeltkamp i Bodø mot Innstranden og Bodø/Glimt 2 helgen 26. og 27. mai. Så er det tre hjemmekamper i juni mot Mo (2/6), Fauske/Sprint (16/6), med bortekamper mot Grand og Åga innimellom. Vårsesongen avsluttes onsdag 27. juni. Da kommer Mosjøen med Bjørn Arve Lund på trenerbenken og Stian Kristiansen på midtbanen.

BIL skal spille ni av 16 kamper i vårsesongen.

— Til høsten er det som vanlig mange som flytter for å gå på skole. Men de som gjør det, rekker de første høstkampene, sier Ediassen.

Høstsesongen starter med to hjemmekamper i august; mot Bodø/Glimt 2 — og Sandnessjøen.

Første kamp i 4. divisjon HeSa ble spilt onsdag. Mo slo Fauske/Sprint 5-2 på bortebane.

6. divisjon er også i gang

Bindal fotball samarbeider med Kolvereid om stille lag i 6. divisjon Trøndelag. Bindal/Kolvereid 2 har spilt to kamper allerede. I åpningskampen borte mot Henning ble det 2-1-tap. Søndag ble det 5-5 mot Spillum hjemme på Kolvereid. Neste kamp er borte mot Flatanger 2 i dag.