Fredag orienterte lensmann Roger Stangnes kommunestyret i Vega om status for politireformen og hva dette betyr for øykommunen.

- Vi har hatt vakt og beredskap på Vega i mange år. Vår største hodepine har vært hvordan vi skulle komme hit når vi må hit fort, forteller Stangnes.

Redningsoppdrag går foran

Hårek Fredriksen har vært lensmann i Vega kommune i mange år. Dersom han har hatt behov for forsterkninger har politiet brukt skyssbåt og blitt hentet av Fredriksen når de har kommet i land på øya. Fra 1. januar inngikk politiet avtale med Redningsselskapet.

- «Uni Helgeland» er klar til bruk for politiet. Vi har fått en båtressurs som det er beredskap på og som går i all slags vær. Jeg har spurt om det er en begrensning på antall turer, men det er det ikke. Er det promillekjøring på Vega skal vi komme ut. Men vi kjører ikke ut med den for å foreta en promillekontroll. Da må vi ta ferja. Det er også viktig at en redningsaksjon til sjøs kommer foran et politioppdrag, forteller Stangnes.

Ny politikontakt

Fra 1. mai legges lensmannskontoret i Sømna ned og lensmann Leif Magne Øvrebust blir politioverbetjent og politikontakt i Sømna, Vega, Brønnøy og Vevelstad. Hårek Fredriksen er lensmann på Vega frem til 1. mai. Etter denne datoen er Roger Stangnes lensmann på Sør-Helgeland.

- Det sies at politikontakten skal være til stede fysisk i kommunen minst to dager i uka. Er det dette Vega kommune trenger, eller trenger man patruljevirksomhet. Det vi tenker med å ha en politikontakt i alle kommunene, er at disse kan være en kontakt for forebyggende arbeid. Vi har et kjempestort potensial til å bli bedre på forebyggende arbeid, mener Stangnes.

Lensmannen mener det er viktig at politiet også er til stede på Vega utenfor kontortiden også for at politiet skal ha troverdighet.

- I Mosjøen har de aktiv vakttjeneste hele døgnet, mens i Brønnøysund og Sandnessjøen har vi en kombinasjon med noe aktivtjeneste og noe hjemmevaktordning. Grunnen til dette er at vi er så få tjenestefolk at vi ikke har sjans til å ha flere vakter. I Brønnøysund er det en kjempeutfordring med gamle lokaler som ikke var tilpasset den mengden folk vi har i dag. Vi har i dag ikke plass til å ta imot de ansatte fra Sømna. Det er en prosess i forhold til å få gjort noe der. Jeg håper vi beholder kontoret her på Vega slik det er, sier Stangnes.

Krever planlegging

Det er besluttet at de små tjenestestedene ikke skal ha fast bemanning. For Vegas del vil det ikke være fast bemanning etter at Hårek Fredriksen og de sivile slutter her, men det må løses med at personell må reise ut minst to dager i uka for å holde kontoret åpent som forutsatt.

- Vi må kanskje være mer til stede når det er store ting som skjer på Vega, også i forhold befolkningsmengde og turister. Her tenker jeg politikontakten blir en veldig vesentlig aktør når det gjelder å planlegge. Dette må vi planlegge, for vi har ikke ressurser vi bare kan pøse ut, sier Stangnes.

Han sier de er nødt til å planlegge nøye for å få det til å gå rundt. Ale tjenestemenn har personlige turnuser som bare har fire ukers lenge for å få til dette. På Sør-Helgeland er det 1,1 politimann per 1000 innbygger.

- Vi er i nedre del av det som går for å si det sånn. I reformen er vi akkurat samme andel politifolk, men vi går ned 3,5 på sivile, sier Stangnes som anslår at det i Mosjøen er 2 politimenn per 1000 innbygger.

Vega er ikke mindre viktig

Ordfører Andre Møller mener denne skjevfordelingen mellom indre Helgeland og Sør-Helgeland viser at det må flyttes på hjemler.

- Vi har signalisert at vi trenger mer ressurser. Men dette med to per 1000 er litt misforstått. Det som er sagt er at to per 1000 skal være et snitt i Norge. I Oslo er det tre per 1000. Vi har operasjonssentral, dette teller også blant de 1000. At alle enheter har et snitt på to vil vi ikke få, sier Stangnes.

- Hvor mange årsverk måtte du hatt for å ha fast bemanning på Vega, vil Møller vite.

- Det vi ser på nå er at vi ikke klarer å ha ettermiddagstjeneste hver dag i uka. Vi må jobbe på dagtid for da skjer det veldig mye. Vi ønsker å få økt slik at vi i hvert fall kunne vært til jobb til klokka 23.00 hver dag i uka og kanskje to patruljer hver helg. I dag har vi en patrulje hver helg. For å lagt en beredskap og for å få det til å gå rundt på Vega, så tror jeg for å få en selvstendig tjeneste slik at dere kunne vært selvhjulpen her, minimum seks politifolk. Vakt og beredskap har offisielt vært ivaretatt på Vega fra Brønnøysund i mange år. Vi må også ta med Vevelstad og Sømna. For å få likhet overalt så må vi gjøre det på denne måten. Det er ikke fordi vi synes Vega mindre viktig, understreker Roger Stangnes.