- Kan du huske å ha signert overdragelsesavtalen?

- Nei

- Men hvis navnet ditt allikevel  står der?

- Det vet jeg ikke. Det er ikke jeg som har gjort det, sa enke Haldis Kvitting under rettens første dag i behandlingen av Sømnesøya- saken.

- Så det i avisa

Den som spurte var saksøkte Berg Velforenings prosessfullmektig, Linda Kristiansen fra Advokatfellesskapet  Brønnøysund AS.

Haldis Kvitting forklarte retten at hun ble kjent med at eiendommen var gitt bort da Johan - hennes nå avdøde ektefelle - leste det opp fra avisa.

- Det stod i avisa. Han Johan leste det opp. Jeg husker ikke når. Det må ha vært i 2014-2015,  sa hun.

Retten ble satt i  Sømnesøya-saken klokka 09 onsdag og saken fortsetter torsdag. Advokatfullmektig Anders Nitteberg Lie fra advokatfirmaet Schjødt AS fører saken for saksøker Haldis Kvitting, mens saksøkte Berg Velforening representeres ved advokatfullmektig Kristiansen, og velforeningens leder Johannes I. Osmundsen.  Tingrettsdommer Magnus H.Rognhaug hører partene.

Kompensasjon

Saksøker Haldis Kvitting vil ha tilbakeført eiendom grunnet ugyldighet. Ugyldighetspåstanden begrunnes med avgivers alvorlige sinnslidelse og avtalens urimelige innhold. Berg Velforening vil på sin side frifinnes fra påstanden og subsidiært hvis saksøker vinner frem, ha kompensert 1,7 millioner kroner  for medgått arbeid, samt verdien av tre hyttetomter. De krever også dekket saksomkostninger.

Åtte vitner er innkalt i saken. I dag har saksøker Haldis Kvitting og representant for saksøkte Johannes I. Osmundsen først forklart seg. Deretter vitnene Mikael Levin,sakkyndig -og alminnelig vitne lege Mary-Helene Travers,  pensjonist Jan Tjønnøy som eier Sørøy utskilt fra hovedbruket til hans onkel -nå avdøde Johan E. Kvitting og Kvittings fostersønn.  Vitnene  Ragnar Lien og Henning Mjølhus har også forklart seg.

Demens

Advokatfullmektig Anders Nitteberg Lie for saksøker vektla i sitt innledningsforedrag grunneiers sinnslidelse med vekt på demens,  og at fostersønnen manglet fullmakt, blant annet for å opptre som grunneiers representant  på oktobermøte i 2013, hvor første skisse til avtale ble satt på papir mellom partene.  Lie var opptatt av at verken Berg Vel eller Sømna kommune tok kontakt med grunneier på noe tidspunkt.

Saksøkte ved advokatfullmektig Linda Kristiansen fremholdt at det ikke var noen hemmelighet at avtalen var inngått, og viste til at det hadde vært bred mediedekning i perioden, hvor det gis honnør til nåværende eiere som gir bort huset.

- Det som skjer er at partene innretter seg etter avtalen, Berg Vel starter restaurering og ektefellene søker fradeling. Til slutt fyllles det ut skjøte, da Kvitting får oppnevnt verge.  Som ektefelle, registrert partner, samtykker Haldis Kvitting i overdragelsen. I løpet av denne perioden kommer det ingen innsigelser verken fra Johan, Haldis eller fostersønn. Denne avtalen ville ikke ha funnet sted uten deres bistand. Halvannet år etter viser Mikael Levin interesse. Da kommer innsigelsene, sa Kristiansen.

I likhet med Nittedal Lie gikk Kristiansen gjennom pasientjournaler for Johan E. Kvitting. Men hun har ikke funnet grunnlag for demens-påstand.

- Det vi får dokumentert er delirium. En tilstand som spesielt eldre svekkede mennesker kan få når de får akutt sykdom, slik som foreksempel lungebetennelse eller urinveisinfeksjon. Hun viste til at det i pasientjournalene skrives at han er mer eller mindre forvirret, og klar, og påpekte at den varierende grad av mental svekkelse ser ut til å korrelerere med infeksjoner.

Lege vitnet

Innkalt sakkyndig og alminnelig vitne lege Mary-Helene Travers vurderer Johan E. Kvittings tilstand som alzheimers eller en blandet demens. Hun viste til at det finnes flere ulike typer demenssykdommer.  Han ble også vurdert for pacemaker. Det var et problem med manglende oksygen til hjernen. Travers var ikke Kvittings fastlege, men  vurderte ham på legevakt. Ifølge vitneforklaringen har Travers sett pasienten  to ganger.

Blant vitnene som avga forklaring onsdag var Ragnar Lien. Han har i notat til  kommunen og advokatfirmaet Schjødt beskrevet sitt initiativ for å berge kulturminnet Ulving-eiendommen. Under vitnemålet bekreftet han innholdet i sine notat. Han gjorde det også klart at grunneiers sykdom eller eventuelle demens ikke var hans omsorg eller anliggende. Hans interesse lå i å berge et stadig mer forfallent kulturminne.

Saksøkers advokat Nittedal Lie spurte Lien direkte;

- Du visste at Johan Kvitting eier eiendommen?

-Ja

- Hvorfor tok du ikke kontakt med Kvitting, ville Nittedal Lie vite.

-Det var min metode å jobbe på. Vi tok kontakt med dem som representerte fremtiden. Det var tydelig arvingen som skulle overta. Han representerte fremtiden. Ellers hadde jeg ingen ting å snakke med Kvitting om, sa Lien som betonte at Ulving-tunets bergingsaksjon var hans prosjekt helt til Berg Vel overtok.

- Hele tiden var du medlem, spurte Nittedal Lie

- Ja, svarte Lien.

- Hvis du hadde hørt om grunneiers demens sykdom ville du ha formidlet det videre til Berg Vel da?

- Det spillte ingen rolle for meg det, sier han.

- Ikke forstått

Tingrettsdommeren Rognhaug viste til at retten tidligere på dagen hadde hørt  fostersønnen forklare at det kun var snakk om bruksrett for eiendommen- ikke overføring. På direkte spørsmål fra saksøktes advokatfullmektig Kristensen til fostersønnen - om han ikke har forstått hva ordene vederlagsfri overføring betyr- så svarte fostersønnen bekreftende;

- Nei, jeg har tydeligvis ikke forstått det da. Jeg har ikke drevet med eiendom og  ikke satt meg inn i  ordlyden.

Fostersønnen forklarte retten at han forstod at Berg Velforening skulle disponere over eiendommen i en viss tid, men ikke eie det. Samtidig innrømmet han at det ikke stod noen tidsbegrensning på kontrakten.

-  Vi har hørt fostersønnen, han har annen oppfatning om hva som skulle skje med eiendommen. Kan du forstå det, spurte tingrettsdommeren henvendt til Lien.

-Nei, det er vanskelig for meg å forstå. Han var med på hele prosessen, alle møtene, sa Lien.

Ifølge Liens forklaring ble det etterhvert klart at det var en forutsetning at privat eiendomsrett måtte overdras for å kunne fortsette redningsprosjektet.