Bindal Venstre-leder Magnar Bøkestad har skrevet leserinnlegg på vegne av ja-partiene Venstre, Høyre og SV og vært en profilert ja-mann. Mandag kveld må han erkjenne at to av tre velgere i Bindal stemte nei til storkommune.

- Dette ble som forventet slik stemingen har vært. Kommunen er delt, med ulik stemning i indre og ytre Bindal. Jeg vet ikke hva folk har lagt til grunn når de har stemt.

- Demokratisk alibi

Bøkestad sier han er skeptisk til hele kommunereform-prosessen i Bindal.

- Hvorfor folkeavstemningen kom nå, vet jeg ikke. Det var vel Arbeiderpartiet som trengte et demokratisk alibi, at folk skulle være hørt. Men det lå ikke noe på bordet som man kunne si nei eller ja til. Vi har prøvd å komme med saklig, uhildet informasjon, men folk leser ikke rapporter.

Ja-partiene Venstre, Høyre og SV har ifølge Bøkestad samarbeidet godt foran folkeavstsemningen, og de skal nå ha et møte om veien videre. Han frykter at det kan bli vanskelig å få folk til å engasjere seg i disse partiene mot kommunevalget i 2019.

- Man trenger engasjerte folk med framtidstro på listene. Nå frykter jeg at det kan bli vanskelig å finne noen som vil engasjere seg i et prosjekt de ikke tror på.

Tror storkommune presser seg fram

Bøkestad tror Bindal uansett vil bli del av en større kommune etter hvert.

- Når Arbeiderpartiet og Senterpartiet har brukt opp sparepengene må de ta noen grep. Det blir dyr lærdom, men sånn er det.

- Du mener at kommunesammenslåing vil presse seg fram?

- Ja. Men det som er dumt, er at da er strukturen allerede lagt og oppgavene fordelt på rådhusene i Nærøy og Vikna. Toget har egentlig gått når det gjelder Vikna og Nærøy allerede. Kommunereformen la opp til at man skulle forhandle om strukturer, og så skulle folk ta stilling til resultatet. Men i Bindal er det overlatt til fantasien. Det blir bare synsing. Mennesker liker ikke forandring. Diskusjonene jeg har vært med på har vært frustrerende, folk så bare sentralisering og nedlegging fra dag én. Ap og Sp har blokkert for gode, fruktbare prosesser. Og så arrangererte de folkeavstemning for syns skyld i 13. time, mener Magnar Bøkestad.

Magnar Bøkestad (nr. 2 f.v.) på folkemøte før folkeavstemningen. Foto: Hildegunn Nielsen