- Her vil vi bo når vi blir gamle, sier fylkesleder Turid Myrnes Olaussen i Nasjonalforeningen for folkehelse.

Sykepleier Bjørnhild Krogh har nettopp demonstrert hvordan beboerne på sykehjemmet får velværebehandling i institusjonens eget sparom. Olaussen trekker fram nettopp sparommet når hun forklarer hvorfor Nasjonalforeningen for folkehelse har bestemt seg for å gi årets demenspris i Nordland til Vega omsorgssenter.

- Vi var her for to år siden i forbindelse med at vi skulle kåre Nordlands sprekeste kommunestyre. Da ba vi om å få besøke sykehjemmet, og vi ble så imponerte. Inntrykkene vi fikk har sittet i i ettertid, sier Olaussen.

Hverdagshelter

Ifølge foreningens egne statutter skal prisen gå til en hverdagshelt, enten i form av en enkeltperson, en gruppe eller en institusjon. Prisen skal være en honnør for en innsats utover det vanlige.

- Vega er en liten kommune med 1.230 innbyggere. Dette gir en god oversikt over alle brukerne. Et tett samarbeid med hjemmetjenesten gir gode resultater for innbyggerne. Dette har gitt omsorgstjenestene et usedvanlig godt renome, sier Olaussen som en del av begrunnelsen for prisen, der det også ble pekt på tilbud som arbeidsstue, kurstilbud, avdeling for trim, videooverføring av gudstjenester, vaffelsalg til gjester og turer med buss.

Det var en rørt leder for Vega omsorgssenter, Elin Støylen, som tok i mot prisen. Hun minnet om at demensomsorgen ved senteret ikke hadde vært mulig uten frivillig innsats.

- Jeg synes det er helt utrolig at vi skal få prisen for Nordland - det er fantastisk. Vi må huske på ildsjelene, både blant de frivillige, blant de pårørende og blant personalet. Og jeg vil ha med meg Bjørnhild Krogh fram når vi skal ta i mot prisen, for hun har gjort en unik innsats for demensomsorgen her på senteret, sier Støylen.

Trives med eggplukking

Bjørnhild Krogh forteller at beboerne ved sykehjemmet setter stor pris på å kunne bruke sparommet.

- Her får de stelt håret, de får massasje og fotpleie, og vi har badekar der de kan få oppleve velvære. Særlig demente som er mye urolige har mye nytte av tilbudet, sier Krogh.

Hun viser vei ut i sykehjemmets sansehage, der et lite trebur huser tre høner.

- Beboerne er ute og ser til dem, og plukker egg fra rugekassene. Jeg tror de som bor her trives veldig godt, sier Krogh.