Én av dem er spansk, én av dem elsker det italienske kjøkkenet, og én av dem er «bare norsk». Det er konklusjonen til Mario Ortega Quiroga da BA møter ham og Daniel Helmersen i de gamle Ritz-lokalene. Det er Mario og Atle Strand Karlsen som skal eie restauranten, 50-50, og med seg har de altså en tredje kokk i form av Daniel.

– Tre kokker, mye søl?

– Hehe, nja, neppe, ler Mario.

Fikk tips fra Olivier

BAnett møter Mario Ortega Quiroga og Daniel Helmersen i de lokalene, som for øyeblikket er ganske rotete. Det skal det bli en endring på. Foto: Simon Aldra

Etter at Ritz Bistro gikk konkurs rundt nyåret har det store spørsmålet vært om noen skulle ta over, og i så fall hvem. Svaret er altså Atle og Mario.

– Olivier ringte meg og tipset meg om det som skulle skje. Han satte stor pris på at det var noen han kjente som tok over, sier Mario.

Nytt navn

Daniel Helmersen og Mario Ortega Quiroga utenfor de gamle lokalene til Ritz torsdag. Foto: Simon Aldra

Noe som kanskje vil vekke litt oppmerksomhet blant brønnøyværingene er at «byens eldste kafé» når skal hete noe annet enn Ritz.

– Vi skal ikke beholde Ritz-navnet, fordi navnet knyttes til kafé. Vi vil ikke være kafé. Vi kunne beholdt navnet, jeg vet mange brønnøyværinger kanskje blir fornærmet. Men jeg og Atle mener det ikke passer konseptet vårt, sier Mario videre.

De skal gi kundene flere muligheter til nytt navn, og så blir det opp til dem å stemme over hva den nye restauranten skal hete. Inntil videre har de tre konkrete forslag klare, «Que då», «Æge» og «Svang».

Konseptet er altså en fiskerestaurant, som skal utnytte lokale råvarer og ressurser, enten det er snakk om fisk og skalldyr, eller gris fra Vega, hjort og limousin-storfe fra Brønnøy. Målet er å åpne innen 1. april.

Mario er nok for mange kjent fra driften av kafeen Himmelblå på Ylvingen, og fra Norsk havbrukssenter på Toft. Nå er han ferdig begge steder.

Kjøkkensjef

Tredjemann på laget er altså Atle. Han er ikke med når BA møter dem, fordi han er på ferie.

– Jeg kjenner Atle gjennom en felles venn, og vet han er en kjempeflink kokk. Han flyttet hit i oktober, sier han.

Atle Strand Karlsen sier at han skal ta styringen over kjøkkenet.

– Det blir vel jeg som styrer kjøkkenet, og Mario som tar seg av serveringen. Men vi er begge glade i å prate med folk, og begge glade i å lage mat, så vi deler nok det ansvaret broderlig, sier trondheimeren på telefon fra Gardermoen.

Ambassadekokk

Han har vært litt over alt, som han sier selv. De siste årene har han vært kjøkkensjef på Søstrene Karlsen i Trondheim, og før det var han souschef på det som da het Rica Nidelven.

– Jeg startet karrieren på Røros som lærling, og der var jeg også kjøkkensjef en periode, og har vært et par år på Hurtigruten, sier han.

Det mest uvanlige er nok perioden i Roma.

– Jeg har vært en tur i Roma i ett og et halvt år på ambassaden som kokk. Jeg har derfor en forkjærlighet for italiensk mat, sier han.

Dermed kan det bli muligheter for mange internasjonale smaker, både fra Spania (der Mario kommer fra) og Italia, men også Asia, siden Atle er glad i asiatiske smaker.

– Vi kjører oss neppe fast i noe spesielt spor, men mye sjømat og lokale råvarer blir det nok, mener han.

Elsker sei

Det blir ikke noen totalrenovering av kjøkkenet, men noe arbeid gjøres. Foto: Simon Aldra

– Noe vi ikke skal gjøre er å gå i fellen der det koster 400 kroner for én rett. De fleste tenker på kostbar fisk som kveite og breiflabb, men ingenting er bedre enn seinakke eller torsk. Tilberedning gjør den store forskjellen.

Vinterstid skal de ikke holde åpne hver dag. Det er fordi de ikke tror det er marked for det.