Tidlig mandag morgen havarerte bilferga Godfjord, som trafikkerer mellom Tjøtta og Forvik. Havaristen klarte å ta seg på land i en liten bukt like ved fergeleiet. Der går også fiberkabelen til Vevelstad kommune ut i havet.

Tok nettet

Sent mandag kveld bekreftet Telenor at det er deres kabel som er brutt, og at det er den havarerte ferga som er årsaken.

– Det har vært et kabelbrudd i forbindelse med fergehavariet. Så vi har nå 188 bredbåndskunder i Vevelstad som er uten forbindelse, bekrefter informasjonssjef Kristine Meek hos Telenor.

Tirsdag morgen har Meek oversikt over situasjonen. Et kabelskip har ankommet ulykkesstedet. Kabelen, som veier flere tonn, er så kraftig skadet at den må skiftes ut.

- Dette betyr at vi må ta opp hele den skadede kabelen først. Det første kabelskipet skal gjøre er å dra ut til festestedet som ligger cirka 2 timer ute i havet. Den nye kabelen vil være på plass tirsdag kveld, forhåpentligvis. Da kan den legges ut torsdag, men det er væravhengig, sier Meek.

Dermed kan det ta noen dager før vevelstadværingene får internett igjen.

- Dessverre er det et omfattende arbeid når slike kabler blir skadet, sier Meek.

- Hva koster det å skifte en slik kabel?

- Vi hadde en lignende hendelse på Lopphavet i januar. Rettearbeidet der tok en uke, og kostet cirka 2 millioner kroner. Men det er vanskelig å anslå hva hendelsen i Vevelstad vil koste, sier Meek.

Siste: Klokken 11.35 tirsdag opplyser Meek at den nye kabelen vil lastes om bord i kabelskipet i løpet av kvelden.

- Vi er imidlertid avhengig av at fergen blir flyttet før vi kan legge ny fiber. Vi avventer tilbakemelding fra trafikkselskapet på dette, sier Meek

Hele kommunen uten nett

Ordfører Ken-Richard Hansen har fått mange tilbakemeldinger fra frustrerte sambygdinger utover ettermiddagen og kvelden.

– Det er feil på kabelen. Vi har ikke fått det bekreftet enda, men den er mest sannsynlig tatt av ferga. Vi er i hvert fall uten all nettforbindelse på hele fastlandet i hele Vevelstad kommune, sier Hansen.

Vevelstad har 512 innbygere.

– Dette rammer også drivstoffyllinger og butikker. Butikkene kjører på nødløsninger, men drivstoff får vi ikke fylt. I tillegg er kommuneadministrasjonen uten kommunikasjon.

Hansen håper på en rask løsning.

– Vi er lovet tilbakemelding i morgen tirsdag. Inntil da er det kun mobilnettet som fungerer hos oss.

Brudd under vann

Hos Torghatten Trafikkselskap kan man ikke love når ferga kan fjernes og kabelen repareres.

– Vi har hørt at det er brudd på kabelen. Telenor har sagt at de har et brudd på en kabel i nærheten. Jeg går ut fra at det må være på grunn av at ferga ligger der den ligger. Fiberkabelen kommer ut i samme bukta som Godfjord ligger i, så det er tydelig at det er en sammenheng. Men det er eventuelt under vann, så vi vet ikke mer akkurat nå.  sier driftssjef Jarle Rodahl hos TTS.

Han kan ikke si noe mer om når ferga kan fjernes og kabelen repareres.

– Det er beklagelig at dette skal gå ut over andre, men vi må bare ta dette i det tempoet vi tar det i, sier han.