Når St. Olavsloppet starter onsdag, står flere lokale løpere klar til å kjempe for regionens ry og rykte.

Det 34 mil lange stafettløpet foregår over fire dager, og består av 51 etapper.

Løpet starter i Trondheim og løypen strekker seg over etapper som går gjennom Levanger, Sandvika og Åre, før endestasjonen Østersund nås den 30. juni.

Prestasjonsuttak

Det er Kjell Vidar Norheim fra Hattfjelldal IL som leder an i å få samlet noen av Helgelands raskeste.

Det han omtaler som andrelaget har som formål å være et rekrutteringslag, der yngre krefter og de som ikke når kravene kan få prøve seg.

Førstelaget skal bestå av 15 utøvere, som må vise til resultater hvor de løper innenfor 3 minutter og 45 sekunder per kilometer.

– 1. laget er prestasjonsuttak. De 51 etappene er mellom tre og 11,6 kilometer, og skal fordeles mellom løperne, sier han, og legger til at han tar et par selv.

Lokale krefter

Fra Sømna IL stiller Kristian Wold Arnøy, Steinar Westerberg og Kjell Arne Trælnes.

Sistnevnte har meldt at han kun kan være med på de to første dagene.

– Vi fikk ikke med Lasse Blom, noe som er synd. Han er kanskje en av de sterkeste, sier Norheim.

Kjell Arne Trælnes og Lasse Blom. Sistnevnte skal ikke være med i stafetten som starter onsdag. Foto: Bård Pedersen

Fra Brønnøysund IL stiller Bjørn Arve Bønå, Mikael Bønå og Eirik Rosland Johansen.

– Bjørn Arve er i bedre form enn noen gang, og sprang Hårekmila på 34:40. Mikael Bønå er også på vei en god form. Eirik er på opptak til militæret, men er med på dag to til fire. Han er god på å springe oppover, så han får nok noen motbakkeetapper, forklarer Norheim, og sier det er Sømna, Brønnøysund, Hattfjelldal og Mosjøen som er de mest dominerende klubbene. I tillegg er det en deltaker fra Storforshei.

Årets Torghatten Maraton-vinner, Bjørn Arve Bønå, har maraton i Berlin 16. September som hovedfokus, og sier dette vil bli god fartstrening frem mot løpet.

Han ser frem mot å løpe fire dager til ende.

— Jeg gleder meg. Veldig. Det er kjempeartig vi får i gang dette. Jeg håper det blir en årlig greie, at man kan kjempe for å kvalifisere seg, sier han, og legger til at datteren Alvilde Drevvatne Bønå skal være blant dem som løper for andrelaget.

Bjørn Arve Bønå under årets Torghatten Maraton. Foto: Isak Tilrem

Vil kjempe i toppen

Norheim er tydelig på hvilke målsettinger han har for laget. Av rundt 150 påmeldte lag, anslår han at Team Helgeland skal være blant de ti beste.

– Det er fem startpuljer fordelt på nivå, der vi går ut i den siste og hardeste. Jeg har sett litt på snittiden de siste årene, og topp fem er for hardt. Da må vi være nede på 3 minutter og 30 sekunder på kilometeren, sier han, og baserer uttaket til førstelaget på at løperne skal ligge på 3 minutter og 45 sekunder på kilometeren.

Han mener topp ti er målet, og at lavere plassering vil være å underprestere.

Og konkurrentene ligger tett.

— Da jeg løp for Hitra slo vi Svorkmo med ni sekunder etter å ha sprunget 330 kilometer. Det er jevnt, sier han.

Eirik Johansen stiller i to av de fire dagene stafetten varer. Foto: Privat.

Tour de France-light

I fjor deltok 6176 løpere på St. Olavsloppet, og Normo melder at det er ville tendenser i løypa.

– Det er som Tour de France-light. Alle løpere blir fulgt, og det er til og med livedekning på en lokalradio i Jämtland. Det er stort i Trøndelag og Sverige, og det er mange langrennsløpere og skiskyttere med, som Petter Northug og Eldar Rønning, sier han, og sier det også er stor ståhei fra publikum.

Stor sponsoravtale

Med store kostnader i forbindelse med løpet, har løperne vært nødt til å se etter sponsorer for deltakelse. Blant annet koster påmelding for hvert lag 7.000 kroner. Helgeland Sparebank troppet villig opp og bevilget 50.000 kroner til Helgelands-laget.

– Det er helt kanon. Vi hadde ikke fått det til uten sponsorer, så de skal skrytes opp i skyene, sier Norheim, og utdyper at de holder seg til en sponsor og kaller seg Team Helgeland Sparebank. Med seg skal de ha bannere og flagg for profilering.

– Det blir fem hundre kroner i egenandel, men drakter, overnattinger påmelding og drikke blir sponset, forklarer han, og sier løperne selv går sammen om transport.

– Dette er mange dedikerte løpere som er selvgående og vant til å delta på løp og vet hva det innebærer, sier han.