Søndag i halv ett-tiden herjer stormen på nordsiden av Vega. Guri Hanssen Wik, som er på besøk på Holand, forteller om flere stormskader.

- På verdensarvsenteret som er under bygging har en vegg blåst ned. Det ble avstivet i går, men mye er likevel ødelagt. På havet ser vi store isoporbiter og en brygger har har blåst ned og ligger på sjøen ved innløpet til Kirkøy, sier hun.

Ubeleielig

Det er entreprønørselskapet HENT som bygger det nye verdensarvsenteret. Torgeir Brænne,  selskapets prosjektleder for verdensarvsenteret, sier stormen kom på et svært ubeleielig tidspunkt.

- Veggene som ikke er lukket var nå på sitt høyeste. Alle vegger som er satt opp siden nyttår er blåst ned, forteller han.

- Vi sjekket langtidsvarselet tidligere i uken. Heldigvis er det bare materielle skadet, men dette vil påvirke framdriften

- Hvor mye forsinket blir dere?

- Det er for tidlig å si. Fabrikken må produsere nye elementer, og så blir det en forsikringssak. Det er gjort et godt arbeid med å stive av veggene de siste dagene, men stendere er revet i to. Kreftene er vanvittige, det er ikke alt man klarer å stoppe, sier Brænne.

Skader på Eidem

Per-Fredrik Bang forteller om skader også sør på Vega.

- Hos meg er en del takstein knust på huset. En kraftforsilo til grisehuset er knust og halve gavlveggen på en bygning er revet. En gjødselvogn er blåst av gårde og veltet. Det er mange, mange år siden jeg har hørt så sterk vind her på Eidem, forteller Bang, som også forteller om skader hos flere naboer.