I 2017 er det 100 år siden samenes første landsmøte. Sametinget, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Nord-Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune har gått sammen for å arrangerere jubileet, også kalt Tråante.

Årets arrangement skal ifølge Tråantes hjemmesider være en storstilt markering av et århundre med kamp for mangfold, rettferdighet og demokrati.

- Til stor inspirasjon

Elsa Laula Renberg var en av initiativtakerne til det aller første samemøtet som fant sted i 1917. Hun blir regnet som en av samefolkets fremste forkjempere. I løpet av hennes liv var hun blant annet også initiativtager til dannelsen av "Brurskanken Samiske Kvindeförening". Renberg var aktiv i svensk samebevegelse fram til hun i 1907 flyttet over til Norge hvor hun møtte Tomas Pedersen Toven. Året etterpå giftet de seg.

- Det hun fikk til var utrolig inspirerende. Hun var full av kraft, engasjement og pågangsmot og var vesentlig i forhold til samemøtet. Hun var også med å startet opp Brurskanken, sier Johanne Sundby, kommunikasjonssjef for Tråante-arrangementet.

Hun er begreistret for pågangen og oppmerksomheten som Tråante-arrangementet har tiltrukket seg.

- Det er en helt enorm interesse for jubileet. Hele Sapmi er kommet for å feire, i tillegg er det stor oppslutning fra hele Trondheim og Midt-Norge. Det er gjester fra hele verden her. Flere arrangement er allerede utsolgt, og vi gleder oss stort over velviljen fra vertsbyen Trondheim og alle involverte, forteller hun.

Jobbet for kvinners rettigheter

Ifølge pensjonert lærer og skribent Kjell Evensgård Nicolaisen, som har god kjennskap til samisk historie, gjorde Renberg noe som ikke falt i god smak hos mange menn.

- At en dame stod opp og var politisk aktiv var ikke akseptert på den tiden.

En av tingene hun kjempet hardest for var kvinners rettigheter.

Renberg døde i Brønnøy i 1931. Tilknytningen hennes til Brønnøy skal ikke vært grunnen til det. Hun hadde nemlig ikke tilknytning til stedet i det hele tatt, skal vi tro Nicolaisen.

- Hun hadde ingen andre tilknytninger dit annet enn at hun var på et tuberkulose-hjem i når hun døde, som jeg vet om, sier han.