I BILs eget telt ble det en fin 100-årsfest for store og små lørdag kveld. BIL-leder Espen Slotvik ønsket velkommen, og så var det "alle mann til grytene", hvor det var lasagne og bacalao.

10.000 fra kommunen

Etterpå var det mange som ville gratulere og skulle roses.

- Heia BIL! åpnet varaordfører og BIL-entusiast Torstein Moe sin tale med.

- BIL har gjennom sine hundre år hatt tusenvis av medlemmer og hundrevis av tillitsvalgte. Laget bidrar til trivsel, folkehelse og bolyst i Brønnøysund. BIL har vært, er og skal fortsatt være en viktig samfunnsaktør, sa Moe blant annet før han overrakte kommunens bursdagspresang til BIL: 10.000 kroner.

Jubileumsbok på vei

Kulturkonsulent Magnar Solbakk framhevet den norske dugnadsånden i sin hilsen.

- BIL har til enhver tid rundt 100 idrettsledere . Uten de frivillige stopper idrettslaget opp. Idrettslag er dugnad og gode oppvekstmiljø, sa han.

Solbakk har ansvaret for BILs jubileumsbok. Den er blitt noe forsinket, ifølge Solbakk skal den i hvert fall rekke å bli "årets julegave". Som et eksempel på innsatsvilje trakk han fram en liten sak i BILs blad BIL-nytt i 1970.

- Det sto en liten sak om tre flinke smågutter som hadde rigget seg opp og arrangert tombola: Ketil Ingebrigtsen, Torstein Moe og Terje Knutsen. De ga alle pengene til BIL. Les mer i boka, som blir årets julegave, sa Solbakk.

Mangeårig BIL Fotball-leder Ole Inge Jenssen framhevet veksten i laget.

- For oss seniorer er det flott å se at aktiviteten øker, BIL er stor som aldri før.

Hedret bursdagsbarn

Så ble det gjort stas på en av BILs virkelig store ildsjeler. Espen Slotvik introduserte ham som trener, leder, anleggsmann, kasserer og mye annet.

- I tillegg har han vært syk og kommet tilbake igjen. Og i dag er han 65 år: Gunvald Mathisen!

Mathisen fikk gaver fra BIL for sin mangeårige innsats. Til BAnett sier han at han har vært aktiv i BIL i 40 år.

- Hvorfor har du vært med så mye?

- Det har gledet meg hver dag, sier Gunvald Mathisen.

Har tro på hallen

Til slutt var det Espen Slotviks egen tur til å få ros. Som leder har han vært en drivkraft i laget de siste årene, og BIL og Slotvik har også vært aktive pådrivere i år tilrettelegge turløypene ved Svarthopen, Klubben og rundt flyplassen.

- Jeg vil takke personen som har æren for festen i dag, innledet Bjørn Arve Bønå, som roste Slotvik som leder.

- Han har samlet idrettslaget og fått oss til å framstå som en enhet. På anleggssiden ser han ikke mørkt på noe, enten det er å snakke med næringslivet eller å stå og bore. I tillegg har han markert BIL som et lag som tar ansvar også i samfunnet, for folkehelsa.

Espen Slotvik takket for rosen og bekreftet det siste.

- Jeg er opptatt av at vi viser et utvidet engasjement, også utover det rent sportslige, sa han før han takket alle frammøtte og alle foreldre og trenere og frivillige i adminstrasjonen som holder BIL-hjulene i gang.

- Ellers så håper jeg på fotballhallen. Vi har trua. Like før sommeren fikk vi 2 millioner kroner fra Sparebank1 Nord-Norge, og vi har samarbeid med flere, så dette skal vi klare. Vi er 100 år, men ikke gamle og slitne. Vi skal peise på videre!