6. juni ba sømnarådmann Øystein Johannessen formannskapet avhende det kommunale næringsbygget. Men politikerne i formannskapet, etter dette i kommunestyret 15. juni, ville ha utredning og utsettelse av saken til 30. august. BA har kontaktet de næringsdrivende i næringshuset for en kommentar. Den kommer spontant.

Subsidiert leie

– Dette vet ikke vi noe om, sier innehaver av Randis butikk, Randi Røsnes torsdag.

«Leietagerne i næringsbygget leier pr. i dag til en leiepris på ca. kr 440,- pr. m² inkludert strøm, noe som er betydelig under markedsleie. Kommunen bør ikke drive med utleie av bygg til næringsformål i konkurranse med private. Bygget bør legges ut for salg, eventuelt kan man i dialog med leietakere vurdere om de ønsker på stifte et eiendomsselskap som overtar bygget», heter det om næringsbygget i rådmannens utredning om «Bygg for fremtiden: Eiendomsforvaltning i Sømna kommune». Den ble behandlet i siste kommunestyremøte 15. juni.

Etterlyser info

Når BA kommer innom fredag 22. juni så har de fire næringsdrivende der samlet seg for å uttrykke sjokk og sinne.

– Jeg er helt satt ut og har mistet nattesøvnen. Det er ikke greit at kommunestyret har oppe til behandling vår drift uten å være i kontakt med oss først. Det skaper utrygghet med slik fremgangsmåte. Vi betaler skatt og yter service til befolkningen her. Jeg har inntrykk at næringsbygget er viktig for befolkningen her. Vi kunne godt fått info før rådmannen ligger frem en slik sak. Vi føler oss trampet på når vi skal få høre det på bygda at de tenker å selge her. Er det fordi vi er kvinner - at dette er kvinnearbeidsplasser - at vi opplever slik behandling, spør Røsnes. Hun bifalles av innehaver av Lises fotklinikk; Lise Abrahamsen.

Kunne lagt på husleia

– Dette kom som et sjokk, det må jeg virkelig si. Det har ikke vært i tankene mine at vi kjøper opp bygget her selv. Jeg tror vi betyr mye for bygda her, både unge og eldre. De burde heller løftet oss opp, og gitt oppmuntring. De kunne ha lagt på husleia litt, men det har ikke vært tatt opp som tema. Det står tomme hus overalt her, hva skal tilbys i Sømna da, spør hun.

Innehaver Herdis Arnes Solheim reagerer med sinne.

– Jeg er forbannet. Dette gjelder ikke bare meg, men kundene våre her. Det hevdes at kommunen ikke bør drive med utleie av bygg til næringsformål i konkurranse med private. Jeg forstår ikke at alt skal være i Brønnøysund. Det står nok tomme bygg her i Sømna, både på Vik og Berg. Det trenger ikke å bli enda flere. Det vil bli vanskelig å drive uten subsidiert husleie, sier hun.

Innehaver av frisørsalongen Valentina, Anna Moen, sier hun støtter de andres uttalelser.

Hevder likebehandling

– Rådmann Øystein Johannessen; har Sømna kommune gått rett frem i sin saksbehandling av næringsbygget?

– Denne saken er en av de største vi legger frem for kommunestyret i år. I bestillingen fra meg til fagleder eiendom, Alf-Kyrre Holmstrand, var det lagt opp til dialog med våre enheter. Det var ikke lagt opp til dialog med enkeltinteressenter utenfor kommunen. Til det er oppdraget for omfattende. I så måte er leietakerne på Næringsbygget likebehandlet med alle andre eksterne interessenter. Nå har vi fått vedtaket i kommunestyret. Da har vi en retning på det videre arbeid, og da er det naturlig å gå i dialog med leietakerne på Næringsbygget om veien videre før vi legger saken frem for kommunestyret til endelig behandling. Jeg ser at en av leietakerne poengterer dette med subsidiert husleie. La meg her som i den politiske saken understreke at det ikke er problemfritt med subsidiert husleie. Hvordan vi håndterer det skal vi komme tilbake til neste runde. Som utleier har vi forpliktelser overfor våre leietakere. De skal vi overholde.

– Burde dere håndtert denne saken annerledes?

– Nei, i det store og det hele mener jeg vi har håndtert saken riktig. Jeg har forståelse for de menneskelige reaksjoner her, men i sum mener jeg det ikke er grunnlag for prosesskritikk.

Har innehaverne blitt utsatt for denne saksbehandlingen fordi de er kvinner - at dette er kvinnearbeidsplasser?

– Jeg er overrasket over at dette spørsmålet i det hele tatt stilles. Dette har ingenting med kjønn (genus) å gjøre. Sømna kommune er ingen patriarkalsk høyborg, svarer Johannessen.