Daglig leder og eier Einar Brattland i Akvapartner AS mener på sin side at Berg og Brønnøysund båtforening kaster bort tid med trusler om søksmål mot kommunen for å skaffe parkeringsplasser.

- Jeg har brukt mye tid på dette. En av suksessfaktorene i bransjen jeg driver i er hastighet i produktutvikling. Jeg føler at båtforeningen trenerer saken med ting som ikke har rot i virkeligheten. Det kaster bort min og kommunens tid, sier Brattland.

Forstår ikke høgspent-forklaring

Han foreslo at båtforeningen kunne etablere parkeringsplasser mellom pirene innenfor deres eget område.

- Men da sa Tor Berg at det er en høgspentkabel der så det går ikke an å grave i det området. Denne forklaringen virker det også som at kommunen har kjøpt. Jeg brukte tid på dette, og sjekket det ut. Jeg tenkte at det går virkelig ikke an at det ikke skal være mulig å grave der. Den som vet dette, er entreprenør Tor-Ivar Ødegaard, som har gjort gravearbeidet i området og han sier det er null problem. Altså er det her Tor Berg som kaster bort tid med løse påstander. Det er useriøst, og jeg orker ikke kaste bort mer av min tid på det, sier Bratland.

Entreprenør Tor-Ivar Ødegaard bekrefter dette overfor avisen.

- Vi har gjort grunnarbeid blant annet for Akvapartner, Truck Tek og på nordenden av Gårdsøya over en periode på i alle fall 10 år. Jeg vet nøyaktig hvor den høyspentledningen som omtales er. Vi har krysset den ledningen flere ganger når vi har gravd der tidligere. Det skal ikke være et problem å få til parkeringsplasser mellom pirene der. Det blir et for dårlig argument, mener jeg, sier Ødeaard.

Tor Berg i båtforeningen sier det uansett er uaktuelt for båtforeningen å legge parkeringsplasser mellom de andre pirene i området.

- Vi ser ikke for oss at vi klarer å bygge parkering mellom de andre pirene. Det er mye dypere vann der, så vi får ikke feste og må begynne helt nede. Det blir en enorm kostnad. Vi har ikke ryggrad til en slik investering. Vi har sett at vi må bygge der vi har planlagt, sier Berg, som står på sitt.

Trenger mer areal til testanlegg

Slik ser Akvapartner for seg utvidelsen, med flytebrygger mot sør og øst som skaper et basseng som skal brukes til uttesting av patenter og mellomlagring.

Ifølge Brattland trenger Akvapartner mer areal på Gårdsøya. Bedriften har allerede etter drøyt halvannet år med drift i sine nye lokaler vokst såpass at det trengs mer tomteareal, spesifikt uteområder både til lagring, testing av produkter og diverse logistikk-formål. Mellomlagring av flytebrygger på opp mot 50 meter og diverse andre konstruksjoner til eksempelvis lukkede merde-anlegg er også et behov. Brattland planlegger en lang flytebrygge sør og øst for sin tomt for å få et rolig basseng i sjøen mellom flytebryggen og land. Her vil han teste ut patenter på nye produkter til oppdrettsbransjen. Ifølge Akvapartner-eieren er det kun tomten mot sør som båtforeningen disponerer som er aktuell for en utvidelse

- Skal vi fortsette, og holde tempoet i den utviklingen som skjer i denne næringen, så må vi ha dette anlegget som et testområde. Vi kan ikke bygge så store konstuksjoner og sette dem på sjøen og håpe at de fungerer første gangen. De må ned og opp igjen 10-15 ganger før ting blir slik det skal. Får vi ikke dette testarealet så blir det nærmest umulig. Vi har vært nødt til å teste nye produkter nærmest på nattestid, fordi vi må reise så langt unna området vi har tilgang på. I tillegg er det snakk om store konstruksjoner. Vil ønsker et avgrenset område, som er avsperret slik at det holdes unna offentligheten. Enkelte er så store at de ikke kan fraktes etter vei, sier Akvapartner-sjefen.

- Tor Berg og båtforeningen har ikke tro på at noen bygger flytebrygge uten at det skal ligge båter der. Hva sier du til dette?

- Det skal ikke ligge båter på sør-flytebryggen, og jeg har også tilbydd meg å fendre opp på sørsiden av flytebryggen. Jeg har absolutt ingen intensjoner om å bruke flytebrygga mot sør til båter. Det sier seg selv at det kan ikke ligge båter der, det er ikke plass til. Man risikerer jo at man får skader på båten, og at det kommer fremmedfolk som legger til der. Jeg kommer til å skilte tydelig med privat brygge og at det ikke er tillatt å legge til. Blir det et problem, så lager jeg et to meter høyt gjerde mot sjøen for å hindre at folk legger til for å komme seg på land, svarer Brattland.

Vil ansette flere folk

Einar Brattland sier det er to arbeidsplasser og framtidig vekst som står på spill for Akvapartner når kommunestyret onsdag skal behandle hans søknad om å kjøpe mer tomt på Gårdsøya. Foto: Bård Pedersen

Kommunestyret skal onsdag behandle saken, og da får Akvapartner endelig vedtak på om de får muligheten til å utvide eller ikke.

- Jeg registrerer at båtforeningen går hardt ut og truer med forskjellig, men håper og forventer at politikerne i Brønnøysund prioriterer næringsutvikling foran parkeringsplasser. Jeg ser det som meningsløst at de skal bruke arealet helt inn til hallen min til parkeringsplasser når de kunne brukt arealet mellom pirene langs hele østsiden av veien i stedet. Jeg stoler på at kommunen her bruker fornuften. Vi er i en situasjon med kraftig vekst, og ansetter en ny person denne uka pluss at vi er på jakt etter operativ leder og kanskje en til i produksjonen. Da er vi plutselig sju-åtte arbeidsplasser. Dette må jeg imidlertid sette på vent hvis jeg ikke får kjøpe tomt til dette testanlegget. Det er to arbeidsplasser som står på spill, sier Brattland.