Vedum delte historien i en svært personlig og åpen tale til landsmøtet i Trondheim fredag.

Til NTB sier han at det er en lettelse å endelig kunne snakke åpent om sykdommen.

– Det er bedre når du treffer folk som har utfordringer og tar opp ting. Man kan si at man har kjent på noen utfordringer selv.

– Jeg har også lyst til å si at det går an å få denne type diagnoser, men takket være dagens hjelp, så kan ting gå helt fint, sier han.

Vil du noen gang bli helt frisk?

– Nei, dette vil alltid være en del av meg, sier Vedum.

– Krevende beskjed

De første symptomene kom våren 2020. Da fikk han et anfall hjemme og ble veldig dårlig.

– Jeg kjente at kroppen snurret rundt, alt ble verre og til slutt visste jeg verken opp eller ned på noe. Jeg ble liggende på baderomsgulvet, sa han.

Kona fant ham og ringte legevakta. Det endte med at Vedum ble fraktet til sykehus i ambulanse.

Utover våren og sommeren fikk han gjentatte anfall. Etter flere undersøkelser i helsevesenet fikk han beskjed av legen om at han har MS.

– Det var en krevende beskjed å få, sa han.

Lettelse

Multippel sklerose (MS) er en nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet i hjerne og ryggmarg. Noen lever nærmest symptomfrie, men hos andre kan sykdommen gi alvorlig funksjonssvikt, ifølge Helse-Norge.

Våren 2021 begynte situasjonen å roe seg, og han ble gradvis i bedre form. Han fortalte om en kontrastfylt valgdag i september 2021.

– Valgdagen begynte jeg i en MR-maskin på Hamar, fortalte han.

Etter å ha begynt på medisiner sier Vedum at han etter alle praktiske formål nå ikke merker noen ting av sykdommen.

– Det er en enorm lettelse.

Roses for åpenheten

MS-forbundet hyller Vedums åpenhet.

– Først vil jeg uttrykke omtanke overfor at han har fått MS. Vi vet det er mange med MS som ikke tør å være åpen om sykdommen fordi de er redde for konsekvensene det kan få for jobb og privatliv, sier generalsekretær Magne Wang Fredriksen.

Vedums åpenhet vil ha mye å si for personer med MS, tror han.

– Han viser at det er mulig å inneha en krevende jobb selv om man får MS. Det krever mot å stå fram i den posisjonen han innehar, sier Fredriksen.

Viktig med et fellesskap

– Hvorfor forteller jeg dette? Fordi når vi er som mest sårbare, er vi mest avhengige av fellesskapet. Alene var jeg hjelpeløs, men på grunn av fellesskapet som stilte opp, klarte jeg å komme meg gjennom dette, sa Vedum i talen sin.

Han takket sykepleierne og legene som hjalp han, og understreket hvor viktig det offentlige helsevesenet er.

– Det siste året er det mange som har kjent på sårbarhet i det norske samfunnet. Det har vært et krevende år for mange. Svaret vårt er fellesskap, sa han.