Barna bruker Schrøderhaugen til å leke gjemsel, gå tur, til å samles for kose seg og bare henge rundt. Om vinteren brukes haugen til akebakke.

Det går fram av konsekvensutredningen som er gjennomført som en del av Statsbyggs planarbeid.

– Det er jo en følelse vi har hatt, at området brukes av barna. Samtidig så ser vi jo ikke så mye aktivitet der, sier barnas representant i plansaker, Kåre Råbakk.

Det er en såkalt barnetråkk-undersøkelse som ligger bak konsekvensutredningen, der man har registrert barn og unges bevegelser i området på to bestemte dager i september i fjor. Undersøkelsen er gjort i samarbeid med BBU.

– Mest av alt er nok området en samlingsplass om sommeren, både for unge og gamle. Det er en kvalitet vi må ta vare på, sier Råbakk.

Avventer orientering

Han skal sørge for at barn og unge blir involvert i planarbeid i kommunen, og ser at nettopp registerprosjektet kan være en god prøveklut på hvordan denne involveringen fungerer.

– Foreløpig avventer jeg orienteringen fra Statsbygg på mandag, men det er klart at barn og unge må være med og komme med ideer og forslag til hvordan området skal utformes.

Nordland fylkeskommune har nylig startet prosjekte «Vårres unga – vårres framtid», der man skal kartlegge hvordan kommunene oppfyller FNs barnekonvensjoner, blant annet artikkel 12 om medbestemmelse. Der går det frem at barn har rett til å bli hørt i enhver rettslig eller administrativ saksbehandling som angår barnet.

– Vi må ha ungdommen til bordet her. Samtidig ser jeg jo at det kan bli en utfordring med tidsfrister. Men vi har mange verktøy vi kan bruke, som ungdommens politiske dager, gruppearbeid og kafedebatter.

Vurderer å fjerne p-plasser

I konsekvensutredningen for registerbygget foreslår Link Arkitektur flere avbøtende tiltak når staten nå vil bygge ned Schrøderhaugen.

«Kompenserende tiltak kan være å tilby et større sammenhengende grøntområde som inviterer til uorganisert lek og uformelle møter for barn og unge. Viktigheten av noen skjermede områder vil også være sentralt i dette. Området oppfattes som trygt i dag, og en kompenserende løsning vil også måtte ivareta dette», skriver Link i rapporten, som også foreslår å vurdere å fjerne parkeringsplassene på bakkeplan i sin helhet i dette området.

Til BA sier prosjektleder Jan Myhre at det vil være aktuelt å anlegge en lekeplass som avbøtende tiltak, noe Råbakk synes er positivt.

– Det spørs jo hva man legger i en lekeplass. Jeg tror nok en kombinasjon av grøntareal og torg er en god løsning. På skissene ser vi også at det blir et forholdsvis stort område som skal bli grøntareal.

- Barn og unge må være med og komme med forslag og ideer, sier Kåre Råbakk.