Fredag ble det kjent at Kalvvatnan vindkraftverk stanses av departementet.Olje- og energidepartementet bestemte da at det ikke gis konsesjon til utbygging i Bindal.

Milliardprosjekt

Departementet tar dermed til følge klagene på konsesjonsvedtaket fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Det var 31. mars 2014 at NVE ga konsesjon til Fred Olsen Renewables AS til bygging av et vindkraftverk på inntil 225 megawatt fordelt på tre planområder i Bindal.

I sitt vedtak legger departementet vekt på faren for at samisk reindrift ikke kan opprettholdes i samme omfang som i dag, og betydningen reindriften i dette området har for opprettholdelse og videreføring av den sårbare sørsamiske kulturen og språket.

Rammen for prosjektet ble i 2013 opplyst å være om lag 2,8 milliarder kroner.

Skuffet grunneier

Frithjof M. Plahte, som representerer den største grunneieren i området - Plahtes Eiendommer - er både overrasket og trist over at saken har tatt en slik vending. Plahte har jobbet i mange år for å få realisert prosjektet, og har ved flere anledninger gjennom årene understreket at vindkraftutbyggingen ville gitt kommunen gode muligheter for sysselsetting og økonomisk vekst.

– Dette var den største næringssaken for Bindal kommune på svært lang tid, sier Plahte til BAnett.

– Du mener det var plass til både reindrift og vindkraft?

– Ja, uten tvil.

Plahte kunne lørdag ikke svare på hvorvidt det vil bli jobbet videre med prosjektet.

Samene feirer vedtaket

Sametingspresident Aili Keskitalo jubler over vedtaket.

– For det samiske samfunnet er det en fantastisk nyhet at Kalvvatnan vindkraftverk i Bindal kommune stoppes. Reindrifta i området hadde ikke tålt flere inngrep, og det er betryggende at departementet har tatt konsekvensen av dette, sier sametingspresident Aili Keskitalo i en pressemelding.