- Hvis UNESCO kommer fram til at det ikke kan drives havbruk innenfor verdensarvområdet, mener jeg Vega kommune må avholde en folkeavstemming der valget står mellom oppdrett og verdensarvstatus. Jeg er klar på at det er oppdrett vi må velge, sier Vega-fisker Jarle Ulriksen til Fiskeribladet Fiskaren mandag.

Venter på UNESCO

I høst ble en rapport utarbeidet av Sweco offentliggjort. Denne konkluderer i hovedsak med at verdensarvstatus er lite forenelig med havbruk. På grunnlag av dette har Klima- og miljødepartementet iverksatt det de kaller en prosess for å vurdere en oppfølging overfor UNESCOs rådgivende organer. Dette for å få til en internasjonal vurdering av problemstillingene knyttet til oppdrett i verdensarven.

Fylkeskommunen har et koordinerende ansvar for behandling av akvakultursøknader og er tildelingsmyndighet for konsesjoner. Derfor har departementet anmodet Nordland fylkeskommune om å avvente en beslutning om havbrukstillatelser innenfor verdensarvområdet. Det ligger to søknader til behandling hos fylkeskommunen. Vega Sjøfarm har søkt om ny oppdrettslokalitet ved Hysvær, og Marine Harvest har søkt om en lokalitet ved Søla/Måsskjæret.

Seniorrådgiver Ketil Olsen i Nordland fylkeskommune ønsker ikke å kommentere om de kommer til å følge anbefalingen fra departementet. Han opplyser til BAnett at de skal ha et møte med partene 25. november i Brønnøysund og at han deretter vil komme med et svar på hva de gjør videre.

Trenger oppdrettsnæringen

Til Fiskeribladet Fiskaren sier Jarle Ulriksen at han ikke kan se at det kommer en oppblomstring i antall sjarkfiskere i kommunen.

- Det er havbruk som er framtiden. Det ser vi på resten av kysten også. Lovund er et kjempegodt eksempel på det positive med havbruk. Vega ligger etter de andre og det bør komme mer oppdrett hit, sier han til avisen.

Han får støtte av fisker og leder av Vega Fiskarlag Bjørn Hansen.

- Oppdrett er bra for Vega fordi det skaper mange nye arbeidsplasser, sier Hansen til Fiskaren,

Det er 20 fiskere oppført på B-bladet (de som har fiske som hovednæring) i fiskermanntallet i Vega kommune.

Fisker Jørn Jenssen, også fra Vega, sier til samme avis at de ikke hadde vært mye liv langs kysten om det ikke hadde vært for oppdrettsnæringen.

Innsigelse fra fylkesrådet

Fredag i forrige uke vedtok fylkesrådet i Nordland enstemmig en innsigelse til Kystplan Helgeland. Fylkesrådet mener det er positivt at kommunene på Helgeland har gått sammen om å utarbeide en felles Kystsoneplan på Helgeland. De mener planen i stor grad sikrer arealinteressene til akvakultur og fiskeri.

Det er kun når det gjelder Vega fylkesrådet fremmer innsigelse. Dette gjør de i henhold til plan- og bygningsloven paragraf 5-4 til Kystplan Helgeland for området som utgjør Vega verdensarvområde og den tilhørende buffersonen i Vega kommune. Innsigelsen begrunnes i planens manglende vurderinger og avklaring i forhold til områdets status som verdensarvområde og etablering av havbruk.

Fylkesrådet anbefaler at Vega kommune og Kystplan Helgeland i den videreprosessen samarbeider med regionale og statlige myndigheter for å sikre at Kystplan Helgeland på en god måte ivaretar Vega verdensarvområde i tråd med intensjonsavtalen fra 2002 mellom kommunen og andre myndigheter.

Les mer i torsdagsavisa.