AKVA group ASA opplyser i en pressemelding at de, sammen med selskapene Sinkaberg-Hansen AS og Egersund Net AS, har etablert selskapet Atlantis Subsea Farming AS. Selskapets formål er å utvikle nedsenkbare oppdrettsanlegg for oppdrett av laks i industriell skala. Det nye selskapet har søkt om 6 utviklingstillatelser for å muliggjøre storskala utvikling og uttesting av det nye teknologiske- og driftsmessige konseptet.

AkvaDesign fra Brønnøysund har søkt om 10 slike konsesjoner for å prøve ut sin lukket merd-teknologi.

Nedsenkbare merder

Akva Group skriver følgende i sin pressemelding:

"Arbeidet med Atlantis har foregått siden sommeren 2014, og det fremste av kompetanse fra de tre selskapene har vært, og vil bli, involvert i arbeidet med å realisere Atlantis.

Atlantis vil gjennom sitt utviklingsarbeid bidra til bedre og mer bærekraftig utnyttelse av dagens lokaliteter samt åpne muligheten for å ta i bruk eksponerte lokaliteter i større utstrekning enn i dag. Målet er også å oppnå produksjons- og fiskevelferdsmessige gevinster gjennom at anleggene skal opereres i nedsenket posisjon og derfor i langt mindre grad være eksponert for miljømessige og fysiske overflatepåvikninger.

I en storskala uttesting vil det bli vektlagt å fremskaffe tredjeparts dokumentasjon for fiskens velferdsmessige status og produksjonsytelse, anleggets teknologiske egenskaper og ivaretagelse av helse-, miljø- og sikkerhet for de ansatte.

Risikoen knyttet til prosjektet er høy og utprøvingen av de teknologiske og driftsmessige løsningene krever stegvis storskala uttesting ut over det som kan gjøres i etablerte oppdrettsanlegg basert på tradisjonelle driftsmetoder. Det er derfor avgjørende for videre fremdrift og en metodisk gjennomføring at man får tilgang til utviklingstillatelser.

Store penger

En realisering av Atlantis vil således bidra til økt verdiskaping, og teknologien og driftsmetodikken Atlantis utvikler vil kunne bli tatt i bruk relativt raskt."

- Har dere tenkt på lokaliseringer for eventuelle konsesjoner?

- Det har vi for så vidt. Når vi har en oppstartspartner som Sinkaberg-Hansen, så vil det nok bli i området de opererer i nå, sier konsernsjef Trond Williksen til BAnett.

Han henviser til Sinkaberg-Hansen-sjef Finn Sinkaberg når det gjelder aktuelle lokaliteter. BAnett har foreløpig ikke lyktes å få en kommentar fra Sinkaberg. Kommunen(e) der fisk fra slike tillatelser blir satt ut, vil på sikt kunne hente millioninntekter blant annet fra konsesjonsgebyr. Sinkaberg-Hansen har i dag aktivitet i Bindal, via sine datterselskap Bindalslaks og Bindalssmolt. Selskapet eies også delvis av Berg-Hansen-familien fra Bindal.

Akva group er majoritetseier i Plastsveis i Sømna, og har hovedkontor på Bryne. Konsernet omsatte for cirka 1,25 milliarder kroner i 2014.