Fylkesmannen i Nordland har gitt Bindalslaks AS avslag på søknaden om videreføring av biomasseendring ved lokaliteten Lismåsøy i Brønnøy (som fylkesmannen for øvrig påpeker at Kartverket mener skal skrives Lislmåsøya).

Avslaget betyr at gjeldende MTB på lokaliteten Lismåsøy forblir på 3.120 tonn laks, ørret og regnbueørret.

Skyldtes PD i Bindal

Søknaden gjaldt videreføring av selskapets midlertidige tillatelse på 4.680 tonn i perioden 14.6.2013 - 14.6.2017. Bindalslaks har oppgitt til fylkesmannen at det er PD-situasjonen i Bindal som gir behov for fortsatt økt MTB på Lismåsøy-lokaliteten.

Selskapet planla derfor å sette ut cirka 1,5 millioner høstfisk på Lismåsøy, med utslakt desember 2018.  Bindalslaks AS/SinkbergHansen AS, Aquaculture Innovation AS og Norsk Havbrukssenter AS er samlokalisert på Lismåsøy.

- Høy belastning

I sin vurdering skriver fylkesmannen at akvakulturanlegg kan påvirke miljøet ved støy, lys, lukt, utslipp til vann og ved at det blir generert farlig avfall.

"Miljømålene for bunnpåvirkning under et oppdrettsanlegg er at organisk avfall ikke skal akkumuleres over tid og at gravende bunndyr kan leve under merdene.", heter det fra fylkesmannen, som viser til undersøkelser gjort ved anlegget.

"Det er tydelig at belastningen er svært høy når MTB på 4.680 tonn har vært utnyttet, samtidig som lokaliteten har restituert seg mellom syklusene."

På to av fem undersøkelser på anlegget i perioden 2013 - 2016 har tilstanden blitt vurdert til 3 (dårlig), mens de øvrige har vært 2, 2 og 1 (beste karakter).

Nær overbelastet

Fylkesmannen konkluderer med at søknaden avslås, fordi risikoen er stor for at den omsøkte midlertidige biomasseøkningen vil medføre forurensing som overstiger tåleevnen til resipienten.

"Fylkesmannen anerkjenner at Bindalslaks AS befinner seg i en vanskelig situasjon med sykdom (PD) i området. Dette har Fylkesmannen vektlagt i en tidligere sak da vi innvilget midlertidig økt biomasse ved lokalitetene Mulingen og Båsen 28.6.2017. I denne situasjonen har vi imidlertid kommet frem til at miljøforholdene som er dokumentert ved maks belastning er så dårlige at bedriftshensynet må tillegges mindre vekt.", skriver fylkesmannen.

"Etter at Bindalslaks AS fikk midlertidig tillatelse til 4 680 tonn MTB på lokalitet Lismåsøy har det vært to fullverdige produksjonssykluser der MTB i stor grad har vært utnyttet (med topp i 2013 og 2015). Begge MOM B-undersøkelsene viser dårlig tilstand på høy/maks belastning, og resultatet ved siste undersøkelse er nær grensen for meget dårlig tilstand. Ved meget dårlig tilstand defineres lokaliteten som overbelastet. Selv om lokaliteten har vist seg å restituere seg mellom utsett er toppbelastningen meget høy, og marginen mellom disse resultatene og en direkte overbelastet lokalitet må anses som svært liten."

Fylkesmannen i Nordland har 29.9.2017 gitt selskapet en tillatelse på 3.120 tonn MTB.