Høyvik er, som mange andre på Sør-Helgeland, medlem i Coop. Han har også som politiker i Brønnøy behandlet en rekke søknader fra Coop Sør-Helgeland gjennom årene. Coops planer om å fusjonere med Coop Nordland får ham til å se rødt.

—Skal vi gi bort eierskapet til et selskap som har 493 millioner kroner i egenkapital? Dette gjelder eiendommer i alle kommunene på Sør-Helgeland, flere i Brønnøy. Coop Sør-Helgeland er vår største private arbeidsgiver og det som er i ferd med å skje nå er at alt dette flyttes til Bodø, sier Høyvik.

Indignert

Han mener politikere på Sør-Helgeland har gitt mange fordeler og vært pådrivere for å styrke Coop gjennom årene. Regulering og etablering av Havnegata og Havnesenteret er to eksempler Høyvik trekker fram.

—Nå ønsker altså styret i Coop Sør-Helgeland å gi bort råderetten over dette store området midt i sentrum og la dette bli styrt fra Bodø. Jeg vil be styret vise lojalitet til de som har bygget opp verdiene og ikke kaste blår i øynene på byen og oss som sto på for å tilrettelegge dette, sier Høyvik.

Som medlem er han indignert over det han mener er mangel på informasjon om prosessen. Høyvik mener hele fusjonsprosessen har foregått nærmest i «dølgsmål».

—Som medeier er jeg indignert over at jeg må gå til selskapet og be om å få utlevert planene. Jeg hadde forventet at medlemmene, som også er eiere og sitter på 205 millioner kroner i verdier i selskapet, ble tilgodesett med eksempelvis et folkemøte om fusjonen. Jeg godtar ikke å bli avspist med en liten notis om fusjonsplaner i Coops julebrev mellom tilbud på matvarer og medlemstilbud. I én eneste setning forteller Coop at selskapet som møysommelig er bygget opp skal fusjoneres og ledelsen skal flyttes til Bodø, sier Høyvik.

«Bakseter» i styret

Styreleder Wenche Stuvland Knygh har tidligere uttalt at Coop Sør-Helgeland vil få to seter i et styre på åtte i det nye Coop Nordland – et selskap som før fusjonen har en omsetning på nærmere 2 milliarder. Høyvik synes dette er «stusslige greier».

—Det blir to bakseter, der våre utsendte får høre at de i Bodø heller vil satse der, mens Sør-Helgeland må vente. Vi vil oppleve at Tverlandet blir prioritert foran Sør-Helgeland, ved for eksempel at hvis et samvirkelag må legges ned og styret får valget mellom Beiarn og Vik – så kan man jo bare tenke seg hva de gjør. Hvilken påvirkning tror styreleder Knygh at hun får i et slikt styre?

Han mener en fusjon med Coop Helgeland, som i fjor uttrykte at de ikke var fornøyd med ikke å være inkludert i Coop Sør-Helgelands planer, er et bedre valg. Høyvik mener på sin side at den dårlige driften i Coop Helgeland kan gi Coop Sør-Helgeland fordeler ved en eventuell fusjon, kanskje også et styre i det samlede selskapet på Sør-Helgeland. Han ber årsmøtet i Coop trykke på pauseknappen 10. januar.

—Her bør årsmøtet være voksne nok til å avvise fusjonen eller vedta utsettelse av dette. Styret har i alle fall en pedagogisk utfordring i å informere medlemmene på en skikkelig måte og ikke i et julebrev, sier han.

Totalt uenig

Styreleder Wenche Stuvland Knygh i Coop Sør-Helgeland er diametralt uenig med Stig Høyvik, på alle punkter.

—Her snur han ting på hodet. Det er ingenting som forsvinner fra Brønnøysund og Sør-Helgeland med denne fusjonen. Tvert imot får vi delaktighet i enda større verdier, som Coop Nordland sitter på, sier Knygh.

Styrelederen avviser at medlemmene ikke har fått informasjon om fusjonsplanene. Ifølge Knygh har prosessen vært tema både i styremøter, årsmøter og kretsårsmøter for medlemmene i snart tre år – i tillegg til informasjonen som ble sendt ut i Coops informasjonshefte til medlemmene i fjor høst.

—Vi har et årsmøte på 15 personer med medlemmer fra hele Sør-Helgeland. Alle årsmøtedeltakerne har i løpet av de siste snart tre årene vært informert om at laget må ta et valg om vi skal stå alene eller fusjonere. I tillegg har vi kretsårsmøter hvert år. Disse møtene – som er kjent for medlemmene og som holdes i mars – er åpne for alle medlemmer. Her blir det informert om alle slike ting, og de siste årene også fusjonsplanene. I Brønnøy i fjor møtte det ingen på kretsårsmøtet. Det er mye informasjon som blir gitt, men hvis ingen møter opp og heller viser interesse for noe når det allerede er i ferd med å skje ..., sier Knygh, som lar det siste henge i lufta.

Full støtte fra årsmøtet

Under årsmøtet i november i fjor vedtok de 15 representantene, fem fra de ansatte og ti fra kommunene, enstemmig å gå videre med arbeidet mot en fusjon. Styret i Coop Sør-Helgeland har enstemmig vedtatt å innstille til årsmøtet nå på onsdag at fusjonsplanene godkjennes. Hvis årsmøtet gjør dette og årsmøtet i Coop Nordland gjør det samme, så blir de to selskapene slått sammen. Fusjonen trer i kraft umiddelbart, og får tilbakevirkende kraft. Den offisielle fusjonen skjer 1. januar 2018, men det blir en overgangsordning for det nye Coop Nordland fram til april. Det nye selskapet får en samlet omsetning på 2,2 milliarder kroner i året.

—Årsmøterepresentantene er med, og har gitt sin fulle tilslutning til en vurdering av fusjon med andre lag på Helgeland, sørover eller Coop Nordland. Vi etterkommer planene sentralt om at vi skal ha ti store kjernelag i Norge. Der er Coop Nordland ett av disse, der skal alle lagene i fylket være. Det skrittet vi har tatt. Noen mener vi burde henvendt seg mot Coop Helgeland, og det er en årsak til at vi ikke har havnet der. Vi ser at de ikke har det støtteapparatet og ressursene som trengs for å møte framtiden. Å se for seg at lederskapet skal bli her på Sør-Helgeland gitt de uttalelsene som ledelsen i Coop Helgeland har kommet med, da må vi være ærlige og si at det er utopi.

—Ledelsen og styret vil forflyttes nordover ved en fusjon. Er du sikker på at dette ikke vil bli negativt for Coops virksomhet på Sør-Helgeland?

—Vi har en stor utfordring med at vi har så mange enheter som trekker i hver sin retning, og som ikke er godt nok organisert for framtiden. Vi må rigge oss for framtiden, det er i grunn det vi har gjort her på Sør-Helgeland nå. Kundene og de ansatte vil ikke merke noe til denne fusjonen. Tvert imot er de ansatte veldig glade for det som forhåpentligvis vil skje. Vi har en liten administrasjon, vi er få og sårbare. Coop Nordland har et stort støtteapparat både for aktiviteter mot medlemmer og for butikkene, blant annet i form av et skoleringsopplegg for de ansatte. Det er dette vi vil dra nytte av. Frykten for at verdier forsvinner fra området synes jeg er ubegrunnet. Det er mitt syn på dette, sier Knygh, og legger til at fusjonsavtalen inneholder flere punkter som skal sikre Sør-Helgeland.

—Denne avtalen beskytter oss over en tidsperiode. Et enstemmig styre sentralt har gått inn for ti lag med tre i de nordligste fylkene, det er en del av framtidige strukturplanene for Coop sentralt. Å gå til Coop Helgeland vil forsinke en utvikling som er helt nødvendig for framtiden, dette ser jeg på som en hvilepause. Vi ser ikke likt på det, Høyvik og jeg, og det aksepterer jeg. Men vi har jobbet med dette såpass lenge med dette og har diskutert og sett på muligheter i alle retninger de siste tre årene. Vi har tvilt oss frem til et vedtak vi er sikre på. Jeg føler meg temmelig trygg på at det vi skal gjøre er korrekt, sier Knygh.

Mener fusjon er nødvendig

Ett av punktene i avtalen gjelder kjøpeutbytte. Der har Coop Sør-Helgeland over tid ligget høyere enn andre Coop-lag. De siste årene på 1,5 prosent, mens Coop Nordland og de fleste andre lag ligger på 1 prosent. Coop Nordland har godtatt at region Sør-Helgeland over tre år skal få en kompensasjon for denne halvprosenten – i form av diverse aktiviteter som skal styres fra region Sør-Helgeland. Styrelederen mener også at en fusjon vil gjøre det enklere for Coop Sør-Helgeland å gjøre store løft i framtiden.

—Vi snakker om et lag som er veldig offensivt, og som ikke forholder seg til Bodø. De dekker et stort område ned mot Coop Helgeland. Dette er et stort lag som ikke er interessert i å kun forholde seg til Bodø, det vil være forferdelig dumt. De har konkurrenter, og må være offensive på områder der de er til stede. Det er naturlig. Framtiden blir helt annerledes enn det vi har nå. Vi merker sterkt konkurransen i dagligvarehandelen allerede, og den vil fortsette. Med en liten og sårbar administrasjon så trengs det muskler til å utvikle seg videre. Det er ikke sikkert at vi greier det selv i framtiden, gitt de signalene vi får sentralt. Der ønskes det fusjon. Jeg var med i fusjonsprosessen da vi dannet Tine-konsernet i 2002, og jeg må si at skulle vi fortsatt slik vi gjorde da uten fusjon så hadde Tine aldri stått så sterkt som det gjør i dag, sier styrelederen.

Knygh mener Coop Sør-Helgeland gjør dette grepet på riktig tidspunkt, fra en sterk posisjon.

—Det er riktig å gjøre slikt når man står i posisjon til det, og har kort på hånda.Vi vil ha behov for både nyetableringer, renoveringer og det er klart at det er kostnader med dette. Vi hadde innvielse av Coop Terråk for vel et år siden, vi har nytt bygg på Berg som skal startes opp i år. Det koster å foreta utbygginger og ha en god drift samtidig, og folketallet er ikke akkurat i vekst på Sør-Helgeland. Når vi er i en posisjon der vi gjør dette uten at det ligger økonomisk tvang til grunn, så har vi bedre kort på hånda for å få igjennom krav som vi har stilt for et gode for Sør-Helgeland. Vi gjør ikke dette for å svekke Sør-Helgeland, det er det motsatte og det er bedre å gjøre dette av lyst, enn av nød.

Vil gå for fusjon

Audhild Bang Rande (t.v.) er blant representantene for medlemmene på årsmøtet og Arne Mørk blant ansattrepresentantene. Begge er enige om at fusjon med Coop Nordland er riktig.

Arne Mørk er en av fem ansattrepresentanter som skal ta stilling til fusjonen under årsmøtet på onsdag. Han jobber på Coop Byggmix på Berg, og har vært i Coop og Samvirkelaget siden 1981. Mørk mener det er en fordel for Coop Sør-Helgeland å bli en del av noe større.

—Slik det er lagt fram for oss så er det positivt. Jeg regner med at styret og de som har jobbet med dette for oss vet hva de gjør. Jeg husker da vi var Sømna samvirkelag og ble fusjonert med blant andre Brønnøysund. Om administrasjonen ligger i Bodø eller Brønnøysund har ikke veldig mye å si for oss her i Sømna, tror jeg. Vi må tenke framover og med priskrigen som man ser nå i dagligvarebransjen så er det vanskelig å henge med hvis man er små. Alle gjør seg større, det tror jeg vi også må, sier Mørk.

Hvordan er stemningen blant de ansatte for dette?

—Her på Berg har jeg ikke hørt at noen er imot dette. De har i alle fall ikke sagt noe til meg. Det virker som om folk mener dette er nødvendig for å henge med, sier Mørk.

Audhild Bang Rande er en av ti representanter for medlemmene som deltar på årsmøtet. Hun støtter også styrets innstilling om å gå for fusjon.

—Jeg ser ikke noen andre valg, og har ikke fått noen henvendelser fra medlemmer som mener noe annet. Det vi fikk presentert av styret og Coop Nordland i november på årsmøtet synes jeg så veldig bra ut. Det virker som om Coop Nordland har et veldig godt opplegg for å ivareta de ansatte gjennom opplæring og kompetanseprogrammer. Å komme til dekket bord tror jeg kan være veldig bra for ansatte i denne bransjen også på Sør-Helgeland. Mitt inntrykk er at det er jobbet godt med dette i styret, sier Rande.

—Er medlemmene involvert godt nok?

—Det er godt mulig Stig Høyvik har et poeng, jeg hører hva han sier. Kanskje har ikke alle oppfattet dette før det kom i avisene og i dette julebrevet. Det er imidlertid synd at engasjementet for saken ikke kommer tidligere, sier Rande.