Sigridur Gudmarsdottir (53) starter 1. juni i ny jobb som førsteamanuensis i teologi ved Kirkelig utdanningssenter i Nord (KUN)/Girkolaš Oahpahusguovddáš Davvin, som tilbyr utdanning  for prester, diakoner, kantorer og kateketer.

Flytter til høsten

Det er nær fire år siden hun 1. september 2014 tiltrådte som prost på Sør-Helgeland. Med sin mann kom hun flyttende fra Island.

- Guttene våre var voksne, så vi kunne flytte til et nytt land og lære et nytt språk.

Familien er fortsatt "midt i livet": Hennes mann Rognvaldur Gudmundsson jobber i AkvaFuture i Brønnøysund. De tre voksne sønnene bor i Tromsø, på Island og i London. Selv kommer Sigridur til å flytte til Tromsø i løpet av høsten eller til jul.

- Studentene mine der jobber samlingsbasert, så jeg kan gjøre mye på nett og ha en intensiv uke i Tromsø hver måned inntil da.

Det er fortsatt ikke bestemt om Sør-Helgeland skal ha egen prost i framtiden, så hun får bo i prestegården i Brønnøysund litt lenger.

- I mellomtiden får vi bo her og passe huset til jeg flytter til Tromsø. Det er fint å ha litt stabilitet her så lenge.

Har hatt en fin tid

Som førsteamanuensis i Tromsø skal Gudmarsdottir veilede studenter og arbeide med egne utgivelser.

- Hvis jeg er dyktig - som jeg er - så jobber jeg videre og blir professor, sier hun med et smil.

- Da må jeg fortsette å skrive bøker samtidig som jeg veileder studentene og administrerer. I Tromsø blir jeg også fagansvarlig for studieveiledningen av de som skal bli prester. Det er viktig for Sør-Helgeland, noen av dem kan komme hit.

- Kommer du til å anbefale Sør-Helgeland?

- Ja, det vil jeg. Det har vært en fin tid her, selv om det ikke var en lett beslutning å søke stillingen her.

- Hvorfor gjorde du det da?

- På Island var det alltid klart at jeg aldri ville få noen akademisk stilling. Det er så få av dem. Så da fokuserte jeg heller på en lederrolle i kirken. Men jeg har lært mye som prest. Også her, ikke minst om det samiske. Sør-Helgeland prosti er også sterke på det diakoniske - at alle er likestilte. De Makalause er et eksempel på det.

For to år siden ga Gudmarsdottir ut sin bok om teologen Paul Tillich.

- Da ble norsk akademia interessert i meg. Jeg ble oppfordret til å søke stilling i Tromsø. Og til å søke på professorstilling ved Universitetet i Oslo, hvor jeg ble nummer to. Jeg er glad for at jeg kom så langt begge steder, det er en stor motivasjon for meg. Etter å ha vært prest og prost skal jeg nå gi min kunnskap videre til studentene.

Holder preken mandag

2. pinsedag kommer biskop Ann-Helen Fjeldstad Jusnes når det arrangeres avskjedsgudstjeneste for Gudmarsdottir ved kirkeruinen i Tilrem. Gudmarsdottir vil selv holde prekenen, og hun setter pris på at det blir på Tilrem.

- Jeg liker øko-teologi, så å være ute og i naturen er en fin ramme for min avskjedsgudstjeneste. Den neste boken jeg har i hodet er om Den hellige ånd. For meg er den viktig, jeg tenker på den som et pust. I lys av pinsehøytiden handler det om hvordan vi kan gjøre livet bedre på jorda. Her i nord merker vi at breene smelter, og mange kulturer møtes. Vi er flerkulturelle i Nord-Norge, med samer og kvener. I Bibelen leser vi at Den hellig ånd kom i pinsen og fikk alle til å forstå hverandre. Kanskje bør vi lytte til hverandres pust? Det blir mitt budskap på mandag: at vi må lytte til hverandre og ikke styres av grådighet, sier Sigridur Gudmarsdottir.