88-åringen Bjørn Frode Grøndal bærer ikke rød topplue, men slapper av i solveggen på røde Smedvikbrygga i Brønnøysund.

Fjortende sesong

Han erkjenner at synet ikke er helt som da han var ungdom,  men i likhet med hotellmilliardæren Thon lar han ikke alderen sette punktum. Blant venner kalles Grøndal bare "Sjøbjørn" forteller seilerkamerat Trond Roger Kristiansen som mønstret på Grøndals skute på Skjærvær i Troms. Han er imponert over 88-åringen som har samme kallenavn som Kystvaktens lettbåt, Sjøbjørn.

- Jeg føler meg sterk etter å ha vært ute å seilt hele sommeren, sier Grøndal selv som bruker Brønnøysund som vinteropplag for seilbåten. Nå gjør han seg selv klar til hjemreis etter sin fjortende seilsesong opp- og nedover nordlandskysten.

Livet i havna

- Hver sommer må jeg hit.  Kona er død, barna voksne og jeg har massevis av tid. Denne tilbringer jeg ombord i seilbåten og i havnene oppover kysten hvor jeg har mange venner.  Egentlig er det ikke seilinga som er det vesentligste lenger, men det sosiale livet i havnene. Best trives jeg på Tjøtta. Jeg kommer fra Hønefoss, men har slekt fra Dønna hvor jeg som regel også er innom på turene mine, forteller Grøndal.