Sømna Senterparti har siden i mars opponert mot sømnarådmann Øystein Johannessens fjerning av næringssjef-funksjonen i kommunen. Under spørretimen i siste kommunestyremøte 19.april, tok senterpartileder Roy Helge Dahle opp saken på nytt.

-Senterpartiet har sendt brev med spørsmål angående næringssjef i Sømna kommune til ordfører. Vi har ikke mottatt noe svar PR dags dato fra ordfører. Men Sømna Senterparti står fjellstøtt på at vi skal ha egen næringssjef, sier han til BAnett.

Samarbeid ikke aktuelt

Gruppeleder Leif Edvardsen i Sømna Sp tok opp saken første gang i formannskapsmøte i mars.

– Mange mener at vi har et felles bo- og arbeidsmarked, og at det ikke er nøye. Men det ikke aktuell politikk for oss å samarbeide. Sømna har fått tilbudt Torgar næringshage, og det var ikke suksess. Vi vil at næringsutviklinga i Sømna skal tas vare på av en næringssjef i minimum 50 prosent stilling. Det har vi gitt klar melding på, og vil stå knallhardt på. Vi har kommunalt og statlig næringsfond. De må saksbehandles når folk søker, og de må bistås videre opp i systemet, sier Leif Edvardsen.

Han synes ikke det er problematisk at sømnabedrifter er innmeldt i Brønnøy næringsforum.

-Det er et fora hvor næringsdrivende kan diskutere seg imellom. Men Sømna kommune er liten og avhengig av å tilrettelegge på en helt annen måte enn større kommuner, sier Edvardsen. Han frykter at Sømna vil tape på et kommunalt næringssamarbeid med Brønnøy.

- Vi stoler ikke helt på at en felles næringssatsing Brønnøy-Sømna vil være en suksess for Sømna, dessverre, sier han.

Rådmann ikke overbevist

Rådmann Øystein Johannessen i Sømna mener imidlertid at kommunal næringssjef ikke nødvendigvis er svaret for en fremtidsrettet næringspolitikk.

— Jeg har vært her som rådmann i 14 måneder, og er kjent med at det tidligere har vært betydelig oppsøkende virksomhet fra kommunen. Har det satt spor etter seg i form av infrastruktur til næring? Jeg tillater meg å stille spørsmål ved om det har satt varige spor i form av fremtidsrettet helhetlig næringspolitikk. Vi er ikke der, men må der. Er svaret næringssjef? Det gir seg ikke selv, mener jeg. Det vi har gjort fra administrasjonens side er å toppe laget ved å la økonomisjef, jordbrukssjef, teknisk sjef og rådmann inngå i et næringsstrategisk team som skal koordinere arbeidet inntil videre. Så om interkommunalt samarbeid. Jeg vet at noen ikke ser verdien av det, men jeg vil ikke være så bastant. Det er etter min mening altfor lite dristighet i det interkommunale samarbeidet om næring. Det mener jeg vi taper på, når vi ser på hva andre regioner får til. Jeg synes ikke vi skal drepe dette samarbeidet, sa rådmannen som likevel åpnet for å ta ny drøfting i kommende budsjettarbeid.

Ordfører vil ha innspill

Sømnaordfører Andrine Solli Oppegaard vil gjerne høre hva næringslivet selv mener.

—Jeg håper å få arrangert lunsj for næringslivet før sommeren for å få innspill. I en overgangsfase mener jeg det er fornuftig for vår kommune å fordele næringssjef-rollen på flere funksjoner. Det viktige for Sømna og regionen er å tilby gode tjenester slik at vi er attraktive for bosetting. Det vi trenger nå er oppdaterte areal- og reguleringsplaner, sier Oppegaard.

Sp-gruppeleder Leif Edvardsen (t.v) gjør det klart i formannskapet at næringssjef må tilsettes. Forhenværende kultur og næringssjef Ben Andre Graven (th) inngår nå i et strategisk team for næring - som økonomisjef i kommunen.