SinkabergHansen AS skriver i en pressemelding at resultat fra rutineprøver tatt ut av anleggets fiskehelsetjeneste utløser mistanke om smitte av Pancreas disease (PD) på selskapets lokalitet Tosen.

Varslet Mattilsynet

Mistanken er utløst av prøver tatt i slutten av oktober. SinkabergHansen fikk onsdag ettermiddag første informasjon om situasjonen fra PatoGen Analyse. På dette grunnlaget varslet SinkabergHansen straks Mattilsynet.

– Vi vet så langt svært lite om realitetene. Det innebærer at det endelige bildet fortsatt er uavklart. Både med tanke på status på eventuell smitte og hva som eventuelt må iverksettes av tiltak, sier nestleder Svein-Gustav Sinkaberg i SinkabergHansen i pressemeldingen.

I øyeblikket befinner om lag to millioner laks seg i lokaliteten. Størrelsen varierer, men gjennomsnittet ligger på rundt 1,5 kilo

Innerst i fjorden

SinkabergHansen skriver at de innser alvoret i situasjonen, og vil videre gjøre alt for å avklare realitetene og gjennomføre nødvendige praktiske grep. Den berørte lokaliteten ligger i utgangspunktet svært skjermet lengst inne i den lange Tosenfjorden. Det er ifølge selskapet derfor meget overraskende at mistenkt PD-smitte dukker opp her.

– Dette er ikke første gang, verken med mistanke eller bekreftet smitte, av PD i Nord-Trøndelag og Nordland. Faktisk er dette smittetilfelle nummer ti i vår region. Når vi vet hvilke konsekvenser dette har hatt, og vil ha, for havbruksselskapene i regionen, er tiden nå for alvor inne å gjøre en nødvendig revurdering og beslutning rundt forvaltningen av problemet. Det synes uholdbart at oppdretterne i Nord-Trøndelag fortsatt skal utgjøre en buffersone; gjennom dagens PD-grense ved Buholmråsa, framholder Svein-Gustav Sinkaberg.

Delt strategi

Myndighetene har nemlig valgt følgende strategi i PD-bekjempelsen: Sør for Hustadvika i Romsdal brukes forebyggende tiltak for å stanse videre spredning, redusere utbrudd og redusere tap i forbindelse med PD-utbrudd.

Nord for Hustadvika er det en todelt strategi:

* PD forårsaket av SAV 3 nord for Hustadvika bekjempes med umiddelbar utslakting etter påvisning av smitte eller sykdom. I området fra Nord-Trøndelag og nordover skal også PD forårsaket av SAV 2 bekjempes aktivt på tilsvarende måte.

* PD forårsaket av SAV 2 blir i området mellom Hustadvika og Nord-Trøndelag håndtert med smitteforebyggende tiltak.

Reagerer på Namdalskysten

SinkabergHansen AS skriver at de senest i et møte 8. november med fiskeriminister Per Sandberg sammen med andre lokale oppdretterne tok opp at det er urimelig at næringa på Namdalskysten fungerer som «filter» mot at sykdommen skal spre seg nordover.

Strategien med å flytte PD-smittet fisk sør for gjeldende grense har store konsekvenser, skriver SinkabergHansen AS.

– Opp mot det klare budskapet fra regionens oppdrettere for bare vel ei uke siden, åpner den aktuelle mistanken akutt behov for en høyst nødvendig vurdering. Vårt utgangspunkt er at alle fakta rundt situasjonen må avklares, og at det videre kan fattes vedtak rundt håndteringen som ivaretar næringa og det involverte selskapet best mulig, sier Svein-Gustav Sinkaberg.