For 40. gang ble Nordlandsbåtregattaen arrangert på Terråk. 17 påmeldte færinger og storbåter hadde klargjort riggen, trutnet båtene og gjort klar seilene til å fange vinden i Bindalsfjorden lørdag og søndag ettermiddag.

Gikk for seier

Blant deltakerne er fjorårets vinner i storbåt-klassen, «Bindalsfjord».

Skipper Jan Håvard Brevik forteller at han og brødrene bygde båten, med selvhugget tømmer fra Åbygda.

Båten teller ni og en halv meter, og har et mannskap på seks under årets regatta.

Jan Håvard Brevik (t.v) og Sverre Nilsen på "Bindalsfjord". Foto: Einar Lohne Bjøru

Før start hadde han troen på at "Bindalsfjord" ville ta seieren hjem i år også.

— Det er en kjempeartig båt å seile. Den er håndterbar alene også, spesielt med en jevn vind som denne, sier han, og avslutter med at været er helt perfekt for kappseiling.

— Det er kjempevind. Nordvest passer bra her inne.

Seier til Slåttøybåten

Etter to dagers regatta var det dog en annen Alsli-båt som hadde best tid. "Slåttøybåten" som tronet øverst på pallen, der far og sønn Åsmund og Simon Slåttøy seilte inn rundt åtte minutter før "Bindalsfjord" på andreplass sammenlagt. "Alslijenta" kom inn på tredjeplass.

Åsmund forteller at det er første gang på rundt åtte år at de er med på regattaen, og sier storbåtene har blitt flere og konkurrentene flinkere til å seile med årene.

— Det var knivskarp konkurranse, spesielt søndagen. Da var det litt tilfeldig hvem som fikk vinden, sier han, og forklarer at Bindalsfjord lå langt foran en lang stund.

— Men så fikk vi ekstra vind, og slo dem. Det var herlig, og frister til gjentakelse, ler han, og forteller at han har vært med å vinne flere ganger tidligere med båten som ble bygget i 1984.

Han retter samtidig ros til idrettslaget som hvert år arrangerer Nordlandsbåtregattaen.

— Det er et flott arrangement. De legger godt til rette for oss, og jeg setter pris på at de holder ut, sier han, og forteller at det var flere regattaer i området for 10-15 år siden

— De sørger for at tradisjonen bringes videre, sier han.

Seieren gikk til Åsmund og Simon Slåttøy med "Slåttøybåten".

I færingklassen var det Jostein Alsli og Ivar Hagen som vant, kun ett minutt og 20 sekunder foran Leif Oskar Olsvik og Kåre Rossdal på andreplass. På tredje kom Arne Albert Bekkevold og Espen Johansen, 15 sekunder etter andreplassen.

Nådde målet

Kenneth Wermundsen, leder i arrangørgruppen Terråk IL, var storfornøyd etter endt regattahelg.

Med rundt 250–300 innbetalte på festen fredag kveld, og rundt 600 lørdag kveld, nådde de målsettingen med å komme over 800 innbetalte til festlighetene.

— Det var helt fantastisk. Vi hadde et supert vær. Det var litt vind på lørdagen som passet bra til seilingen, men som stilnet på kvelden til festen, sier han, og legger til at også søndagen hadde flott vær.

Av andre aktiviteter var det boder ved havna, samt mulighet for turer med Eliasbåten for ungene. I tillegg ble sykkelløpet «Tour de Terråk» holdt for ungene, der de stiller med trehjulssykkel og sparkesykkel.

Han sier tilbakemeldingen fra folket har vært gode, og at hele helgen gikk knirkefritt. Neste år er det 40-årsjubileum. Da lover Wermundsen at de skal slå på stortrommen.

— Nå skal vi evaluere årets regatta, så går vi i gang med neste års planlegging. Der drømmer og tenker vi litt, men ingenting konkret enda, forteller han.