Tidlig fredag morgen bærer Brønnøysund preg av at Rootsfestivalen hadde sine første hovedartister kvelden før. Gatene er stille, og det er lite trafikk å se.

Men bak kulissene er de frivillige allerede i sving for å gjøre plassen klar til en ny horde med festivalgjengere.

Tidlig start

I teltet denne morgenen finner Brønnøysunds Avis første mann på jobb, Jan-Erik Mortensen.

Som barsjef er han allerede i gang med å gjøre kveldens jobb mer smertefri.

- I dag skal jeg lage et mer lettvint lager, så det gjør det lettere å hente varene, sier han, og forteller at fredag og lørdag ventes enda flere mennesker.

Når siste note er spilt og folk går til sitt, er det fremdeles stor aktivitet på festivalområdet.

Mortensen forteller at de frivillige går i gang med å rydde bak barene, kaste alt rask og søppel, samt fylle skapene med nye varer.

I tillegg skal Roots-myntene tilbake i safe, handlerunder utføres, toalettene tømmes og plassen feiet om morgenen.

Etter konsertene er ferdig og før nye festivalgjengere kommer neste dag, blir plassen feiet og gjort klar. Foto: Einar Lohne Bjøru

- Om natten når vi er ferdig rydder vi til ca. halv 2. Så kommer vi inn om morgenen og gjør klart til neste økt, forteller Mortensen.

Han betegner de frivillige som en drøm.

- Det er jo gjengangere, så det går jo som en lek. Det ser jeg på dem som er på vakt og rydding også, sier han, og sier innsatsen gjør at festivalen går rundt.

Rutinert

Mortensen vet hva han snakker om.

Siden festivalstart har han vært med som frivillig 17 ganger, kun avbrutt av ett år som festivaldeltaker.

Mortensen, som tar seg permisjon fra jobben for å være med, sier Rootsfestivalen har blitt en vane.

- Når vi er ferdig søndag, kommer jeg til å si til Terje og Per Martin (Knutsen og Orvik i festivalledelsen, journ.anm.) at de ikke må spørre meg neste år. Så har vi en evaluering etter et par måneder, og da sier jeg "ok, kom igjen, vi gjør det", ler han.

- Jeg gleder meg like mye til dette som den årlige ferieturen jeg tar meg. Det er en herlig gjeng, fra sneipplukkere til festivalsjef, forteller Mortensen.

Som barsjef sammen med Bodil F. Laumann har de ansvaret for 40 frivillige og fire barer under festivalen.

Uten å ha en oversikt foran seg, sier han det går flere tusen liter fatøl på en dag alene.

På spørsmål om hva hans beste minne som frivillig i løpet av 17 år, greier han ikke si noen konkret hendelse.

Mortensen trekker frem det å være på jobb og sørge for at både frivillige har det gøy er det han fokuserer på.

- Og at vi får gjestene til å smile. Musikken gjør 90 prosent av den jobben, vi må gjøre vår del vi og, sier han.