Eva Kristin Langlo (44) fikk sin etterlengtede stamcellebehandling mot MS på et sykehus i Moskva i desember. Hun satset alt for å kunne stoppe sykdommen. Behandlinga ble betalt av egne midler.

Hun har vært gjennom en tøff kur med stamcellehøsting, og påfølgende cellegiftbehandling før stamcellene igjen ble ført tilbake i kroppen. Etter om lag en måned med behandling var hun tilbake på Sunnmøre 30. desember.

- Moskvaturen gikk helt etter planen. Tøff behandling, men alt gikk fint, sier Langlo som tross dette nå ligger på isolat på Ålesund sykehus. Hun ble innlagt 14. januar med høy feber og legene fant etter hvert ut at hun hadde fått en kraftig allergisk reaksjon på en av medisine hun brukte.

Ble smittet av svineinfluensa

Dette fikk legene bukt med, men to dager før hun skulle reise hjem ble hun syk nok en gang. Etter testing viste det seg at Lango var en av de seks pasientene på Ålesund sykehus som hadde blitt smittet av svineinfluensa. Med svekket immunforsvar ble hun et lett bytte når influensaen brøt ut på rommet hun var lagt inn på.

15. desember i 2015 skrev Brønnøysunds Avis om Eva Kristin Langlo. Hun har røtter i Bindal, men bor på Hellesylt på Sunnmøre. Langlo fikk påvist MS i 2002. Etter hvert utviklet sykdommen seg mer og mer i negativ retning.

Hun ble enke i 2001, da var hennes to sønner små gutter. Sønnene er nå voksne menn og da Langlo ble oppmerksom på at stamcellbehandling kunne være et middel mot MS, fikk hun god støtte fra dem. Siden dette er ei relativ ny behandling som gis bare til et fåtall personer i Norge, så hadde hun en plan B. Det var behandling på sykehuset Pirogov i Moskva. I Norge er behandlinga gratis, i utlandet må det betales med egne midler.

Håper at MS-sykdommen er stoppet

Hun fikk først løfter om behandling i Norge, senere kom avslaget. Da var gleden stor når hun fikk beskjed om at hun fikk komme til Moskva. Sønnene opprettet Facebook-gruppa "Mammas reise for livet",  der de fortalte hennes historie og det kom inn pengestøtte til Eva Kristin Langlos behandling fra hele landet. Dette kom godt med når en måneds behandling, reise inkludert, koster 500.000 kroner. Målet med behandlinga er å stanse sykdommen.

– Denne behandlingen vil forhåpentligvis og mest trolig stanse MS-sykdommen. Mange opplever forbedringer av de «gamle» skadene, men om jeg skulle merke forbedret funksjoner, blir dette en bonus. Det er ikke en selvfølge, opplyser Eva Kristin Langlo til BA i desember.

Alt gikk fint, og lovet godt. Men siden hun ble rammet av svineinfluensa har ikke kroppen hatt sjanse til å restituere seg etter MS-behandlinga. Svineinfluensa og feber har heller ikke en gunstig påvirkning på MS. Nå blir hun behandlet med Tamiflu, og det går bedre.

Ville ha tatt samme valget

- Legen sa i dag er blodverdiene "på rett vei nedover" og så lenge det ikke kommer bakterielle infeksjoner, mener legene at dette skal gå fint. Vil ha meg til observasjon til over helgen og det er jo trygt, skrev Eva Kristin Langlo på Facebook i går kveld fra Ålesund sykehus.

I et gammelt ordtak heter det at "Man får ikke større byrder enn man kan bære", forhåpentligvis har Langlo fått sin del nå, og hun har fremdeles stor tro på bedring av MS-sykdommen. Da banett hadde kontakt med Eva Kristin Langlo på Ålesund sykehus på lørdag påpekte hun at angret ikke på behandlinga som ble utført i Moskva.

- Jeg personlig hadde gjort samme valget om igjen med tanke på stamcelletransplantasjonen, sier hun og hun synes det er veldig viktig at det blir mye fokus på tilbudet om denne behandlinga.

Det er tross alt 11.000 mennesker i Norges land som har fått disgnosen MS.

Fakta om MS

• MS (Multippel sklerose) er en kronisk, uhelbredelig sykdom

• Det er en betennelsessykdom i hjerne og ryggmargen, ikke en muskelsykdom.

• MS rammer oftest i alderen 25-45 år

• Sykdommen er nesten dobbelt så vanlig hos kvinner som blant menn.

• MS påvirker mennesker på forskjellige måter, men kan føre til nedsatt funksjonsevne.

(Kilde: MS-forbundet)