I dag har hurtigbåten som går mellom Sandnessjøen og Kirkøy 14 anløpssteder. Fra 1. februar neste år blir det færre. Etter den datoen skal M/S «Rypøy» hverken anløpe Austbø, ferjekaia på Brasøy eller Husvær.

Det bekrefter samferdselssjef i Nordland fylkeskommune, Odd Steinar Åfar Viseth, overfor Helgelands Blad.

Nytt opplegg underveis

Det ligger også an til andre endringer, men ifølge Viseth vil de skje etappevis.

– Enkelte forslag har allerede vært ute på høring. De vil bli gjennomført så raskt som mulig, sier han.

Dét gjelder altså kutt av de nevnte anløpsstedene.

Samferdselssjefen har foreløpig ikke detaljert oversikt over andre endringer i hurtigbåtruta for neste år.

– Når blir det nye ruteopplegget offentliggjort?

– Det skjer så fort det er klart.

I tillegg til de nevnte kuttene foreligger det planer om å sløyfe anløp av Vega og la Sandvær være siste stoppested i vintermånedene.

– Men det får vi ikke gjennomført fra 1. februar, sier Odd Steinar Åfar Viseth.

Avhengig av bilskyss

Færre anløp vil føre til at reisetida mellom Sandnessjøen og Kirkøy i Vega blir redusert med cirka ett kvarter.

På den annen side betyr det lengre vei mellom hurtigbåtkai og hjem for beboere i Husvær. De vil i praksis være avhengig av bil for å komme seg til og fra Brasøy havn. Endringene kan også gjøre det mer tungvint å kombinere bruk av ferje og hurtigbåt til og fra Brasøy, all den tid ferja anløper ferjeleiet på innsiden av Brasøy, mens «Rypøy» for framtida bare kommer til å gå til hurtigbåtkaia på naboøya Prestøy.

– Viktige høringssvar

De forestående endringene har vært ute på høring i kommunene.

– Det kom ingen argumenter som tilsier at endringene ikke kan gjennomføres, sier samferdselssjefen.

– Derimot fikk vi innspill jeg har lyst til å kommentere. Det ene gjelder Austbø. Der har det kommet gode innspill som forteller at innbyggere uten bil vil stå uten skikkelig forbindelse til Sandnessjøen på lørdager hvis hurtigbåten slutter å anløpe øya. Det er en reisemulighet jeg synes vi skal opprettholde. Den andre reaksjonen kommer fra Herøy, og handler om at en del eldre i Husvær ikke har bil og dermed får problemer med å komme seg til Brasøy kai. Der ser vi etter løsninger som går ut på å tilby en eller annen form for transport. litt etter behov, framholder Odd Steinar Åfar Viseth.

– Det viser viktigheten av å gjennomføre høringer både for kommunene og for oss – og det viser at vi bryr oss om tilbakemeldingene, tilføyer han