Det var under siste kommunestyremøte i Sømna DAB ble tema. Bussjåfør og kommunestyrerepresentant Leif Edvardsen gikk på talerstolen i spørrehalvtimen, og ville ha klarhet i når kommunen får heldekkende DAB- dekning.

Kan høre OL på NRK

– Ikke alle kan følge OL på TV,  men vil gjerne følge det på radioen i bil eller buss. Men det er ekstremt dårlig DAB-dekning i Sømna. Er det mulig å gjøre noe med det, spurte Edvardsen. Ordfører Andrine Solli Oppegaard sa seg enig i at DAB-dekninga ikke er god i kommunen, og uttalte at noe må gjøres.

Men NRK er ikke enig i at OL-sendingene detter ut så snart du setter deg i bilen på Sømna.

– NRK har god dekning på DAB over hele Sømna og Brønnøy, og radiokanalen NRK Sport sender alt fra OL, så kommunestyrerepresentanten har gode muligheter til å høre OL i bilen. Når det gjelder de kommersielle kanalene så kan ikke NRK svare for dem, sier presseansvarlig Marit Homquist Fenne til BAnett.

I Norge er det to riksdekkende radionett som gir DAB-signaler. På nettstedet radio.no er det lagt ut et dekningskart, som skal vise dekning og signalstyrke der du bor. Ifølge dekningskartet for Sømna  på kommersielle kanaler, så mangler både Vik sentrum og Berg kommersiell DAB- dekning. De kommersielle kanalene omfatter blant annet P4 og  Radio Norge. Dekningskartets røde farge viser derimot at NRK skal ha god dekning både i Sømna og Brønnøy.

– Det er NRK som har rettighetene for OL på radio. Disse sendingene kan høres på radiokanalen NRK Sport, bekrefter Ole Jørgen Torvmark, som er daglig leder for Digitalradio Norge AS.

Vil ha full dekning Bussjåfør og kommunestyrerepresentant Leif Edvardsen (t.h) mener DAB-dekninga i Sømna er for dårlig. Her i dialog med Arnljot Arntsen under et tidligere samferdselsrådsmøte i juni. Foto: Jøran Horn

Har ingen planer for videre utbygging

Torvmark  innrømmer at  Sømna kommune bare har delvis dekning fra senderne på Vega og Falkhetta.  Til innbyggerne i Sømna som er glad i å høre P4, eller noen av de andre kommersielle kanalene, så har han ingen løfter om bedring.

– Det foreligger for tiden ikke konkrete planer for videre utbygging av riks-DAB (kommersiell radio) i dette området. Myndighetenes krav til kommersiell radio er 90 % befolkningsdekning. Pr i dag er DAB-dekningen for disse kanalene 92,8 % av befolkningen. NRKs DAB-nett dekker til sammenligning 99,7 %, skriver han i en melding til Banett.